Aprit pieci gadi kopš pirmā treniņlidojuma NATO gaisa telpā virs Baltijas

foto: rus.ruvr.ru
foto: rus.ruvr.ru

Pirms pieciem gadiem – 2008.gadā NATO Gaisa spēku pavēlniecība Ramšteinā organizēja un vadīja pirmos treniņlidojumus Alianses gaisa telpā virs Baltijas valstīm.

Septiņas NATO valstis piedalījās vienas dienas treniņā, lai uzlabotu gaisa telpas patrulēšanas iemaņas un savietojamību Igaunijā, Latvijā un Lietuvā.

Tradīcija pulcēt NATO Ātrās reaģēšanas (pārtveršanas) vienības iznīcinātājus – šobrīd tie ir Beļģijas Gaisa spēku iznīcinātāji F-16 – un citus NATO un partnervalstu gaisa kuģus un NATO Gaisa telpas kontroles centrus tiek turpināta jau 16 treniņlidojumos Alianses gaisa telpā virs Baltijas valstīm, norāda Aizsardzības ministrijā.

Otrdien un trešdien – 8. un 9.oktobrī – Beļģijas Gaisa spēku lidmašīnas F-16, lidmašīnas un helikopters no Igaunijas un Lietuvas, agrās brīdināšanas un kontroles lidmašīnas no Francijas un NATO kopā ar Somijas Gaisa spēku lidmašīnām F-18, kas ir Alianses programmas «Partnerattiecības mieram» dalībvalsts, veiks kārtējos treniņlidojumus gaisa telpā virs Baltijas valstīm.

Treniņlidojumos galvenā uzmanība tiek pievērsta gaisa kuģu pārtveršanas un nodošanas procedūru uzlabošanai, kā arī ārkārtas situāciju simulēšanai, piemēram, katapultēšanās un lidmašīnu novirzīšana uz rezerves lidlauku.

«Piecu gadu laikā veiktie treniņlidojumi uzsver NATO ieguldījumu drošības nodrošināšanā Baltijas reģionā,» uzsver pulkvežleitnants Tjerijs Kupo no Francijas Gaisa spēkiem, 16 treniņlidojumu vadošais virsnieks NATO Gaisa spēku pavēlniecībā Ramšteinā. «NATO Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas operācijas ietvaros sabiedrotie ir izvietojusi patruļlidmašīnas Gaisa spēku bāzē Šauļos, Lietuvā, nodrošinot gaisa patrulēšanas spēju Baltijas valstīs kopš 2004.gada. Beļģijas Gaisa spēki bija pirmie, kas no 2004.gada marta līdz jūlijam nodrošināja patrulēšanu ar iznīcinātājiem F-16.»


Написать комментарий