Izraēla pārdzīvo ASV un Irānas attiecību uzlabošanās dēļ

foto: Global Look Press/newsru.com
foto: Global Look Press/newsru.com

Attiecību uzlabošanās, kura iezīmējas starp ASV un Irānu un tādēļ ir radusies varbūtība, ka tiks atceltas sankcijas, kuras ASV ieviesa pret Irānu, nopietni uztrauc Izraēlu.

Vašingtonas galvenā Tuvo Austrumu partnera mēģina pārliecināt savus draugus par atlaižu nevēlamību.

Otrdien, 1. oktobrī Izraēlas premjerministrs Netaņjahu ir nodomājis uzstāties ANO Ģenerālajā asamblejā, un par galveno viņa runas tēmu, kā tiek gaidīts, kļūs Irānas kodolieroču izstrāde, - ziņo NEWSru Israel. Izraēlas politiķis mēģinās pārliecināt starptautisko sabiedrību neticēt jaunās Irānas Islāma Republikas vadības miermīlīgajiem paziņojumiem.

Pirms izlidošanas uz Vašingtonu Netaņjahu tikās ar Senāta ārlietu komitejas locekļiem. ASV Kongresa Augšpalātas pārstāvji izteicās par sankciju pret Teherānu pastiprināšanu.

„Nedrīkst pieļaut, ka Irāna pārvēršas par kodolvalsti. Mēs esam gatavi pastiprināt sankcijas un pielietot citus līdzekļus, lai aizsargātu ASV intereses un reģiona drošību”, - paziņoja senators – demokrāts Roberts Mendess.

Iepriekš valdības vadītājs piedalījās pasākumā, kas veltīts Izraēlas vēstnieka ASV Maikla Orena kadences noslēgumam. Tajā viņš tikās ar kongresmeņu grupu. Izraēlas politiķis paziņoja, ka tieši stingrā ASV pozīcija piespieda Irānas režīmu uzsākt dialogu ar Rietumiem.

„Turpiniet spiest uz Irānu. Tikšanās ar prezidentu gaitā es izteicu viņam pateicību par stingro sankciju režīmu. Es gribu pateikties par atbalstu arī katram no jums”, - paziņoja Netaņjahu.

30. septembrī notikušās tikšanās gaitā ar Izraēlas premjerministru ASV prezidents paziņoja, ka neizslēdz militāras darbības pret Irānu. Viņš atzīmēja, ka nepietiek vienīgi ar miermīlīgiem paziņojumiem un akcentēja: nedrīkst pieļaut, ka Teherāna iegūst kodolieročus.

Savukārt Netaņjahu paziņoja, ka Irāna joprojām tiecas iznīcināt Izraēlu, un tādēļ nepieciešams piespiest to atteikties no kodolieroču izstrādes. Izraēlas valdības vadītājs atzīmēja, ka jāpastiprina sankcijas pret Irānu gadījumā, ja uz pārrunu fona ar Rietumiem Teherāna turpinās urāna bagātināšanu. Tāpat viņš atzīmēja, ka Izraēla saglabā pašaizsardzības tiesības.


Написать комментарий