Daugavpiliešiem bija unikāla iespēja piedalīties M.Rotko veltītās pastmarkas pirmās dienas zīmogošanā

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Trešdien, 25.septembrī, mūsu pilsētniekiem ir lielisks iemesls svētkiem, jo tieši šodien tiek svinēta pasaulslavenā mākslinieka Marka Rotko 110.dzimšanas diena.

Plkst.12:00 Daugavpils cietoksnī esošajā Marka Rotko mākslas centrā notika neilgs, bet nozīmīgs pasākums: māksliniekam veltītās pastmarkas pirmās dienas zīmogošanas ceremonija.

Pēc „Latvijas Pasts” pārstāvju domām, Daugavpili var uzskatīt ne tikai par Latgales galvaspilsētu, bet par reģiona kultūras galvaspilsētu.

Savukārt M.Rotko mākslas centra vadītāja vietnieks Māris Čačka atzīmēja, ka pastmarka popularizē ne tikai mākslas centru, bet Daugavpili kopumā. Šo pašu domu izteica arī pirmais vicemērs Jānis Dukšinskis, kurš pateicās „Latvijas Pastam” un pastmarkas dizaina autorei Līgai Čiblei par sadarbību.

Pastmarkas tirāža ir 30 000 eksemplāru, tā nominālvērtība ir 0,60 Ls jeb 0,85 eiro. Tādējādi, sūtot vēstules pa pastu, varam popularizēt mūsu pilsētu.

Pastmarkas dizaina autore Līga Čible paskaidroja portālam Gorod.lv, ka sākumā Markam Rotko tika veltīta monēta, bet pastmarka kļuva par savdabīgu turpinājumu. Mākslinieces veidotajā pastmarkā attēlots gleznotāja M.Rotko portrets un minētas gleznotāja dzīves nozīmīgākās pilsētas – Daugavpils un Ņujorka.

Pēc L.Čibles vārdiem, cilvēka sejas attēlošana vienmēr ir sarežģīts process, jo tas paredz īpašu faktūru. Monētas veidošana bija vienkāršāka, kaut arī šajā gadījumā viņai tika izvirzīti konkrētie tehniskie noteikumi.

Mākslas centra vadītājs Aleksejs Burunovs pastāstīja, ka Marka Rotko bērni – Keita un Kristofers – ļoti gribēja atbraukt uz Daugavpili sava tēva jubilejas dienā, bet personisko iemeslu dēļ tas viņiem neizdevās. Viņiem tiks nosūtītas aploksnes ar M.Rotko veltīto pastmarku.

Jāatzīmē, ka šodien apmeklēt visas Centra ekspozīcijas varēs, ziedojot mākslas procesam derīgu otu, kas turpmāk tiks izmantota dažādu izglītības programmu realizācijai. Ja jums nav iespējams izdarīt ziedojumu, ieejas biļete maksās 1 latu.



Написать комментарий