Recesija eirozonā ir beigusies, secina “Ernst&Young”

foto: telegraph.co.uk
foto: telegraph.co.uk

Šogad Eiropas Monetārajā savienībā ietilpstošo valstu iekšzemes kopprodukts (IKP) kopumā saruks par 0,5%, bet jau nākamgad to ekonomikas kopapjoms varētu pieaugt par 0,9%, bet turpmākajos gados – par 1,5 %, jaunākajā pētījumā ”Eurozone Forecast” prognozē starptautiskās auditorkompānijas ”Ernst&Young” pētnieki.

Ekonomikas izaugsmi eirozonā veicinās augošs eksporta pieprasījums un sarūkoša valdību īstenoto taupības pasākumu ietekme uz tautsaimniecību, viņi pieļauj.

"Šī gada otrajā ceturksnī ir beigusies eirozonas vēsturē garākā recesija, taču izaugsme saglabāsies mērena. Jāņem vērā joprojām ļoti lielās atšķirības valstu starpā gan nodarbinātības jomā, gan finanšu tirgos. Tāpat eirozonas valstis nedrīkst paļauties tikai uz eksporta pieaugumu, jo tas būs lielā mērā atkarīgs no salīdzinoši nestabilas situācijas straujas attīstības tirgos. Stabilai izaugsmei jāsakņojas vietējā tirgus pieprasījumā, kas atgūstas ļoti lēni," stāsta"Ernst&Young"  partneris Baltijā Guntars Krols.

Šā gada otrajā pusē straujāku eirozonas ekonomikas atgūšanos galvenokārt veicinās ārējie apstākļi - ASV un Lielbritānijas ekonomiku atkopšanās, kas veicinās augstāku eirozonas eksporta pieprasījumu. Tādēļ "Ernst&Young" eksperti paredz, ka eirozonas eksports pieaugs no 3,8% šogad līdz pat 5,9% 2014.gadā un 6,6% 2015.gadā.

Arī eiro valūtas vērtības mazināšanās dos pozitīvu ieguldījumu eksporta sektoriem, ņemot vērā to, ka pētnieki uzskata, ka eiro šobrīd ir pārvērtēts par aptuveni 8%.

Tiesa gan, eksporta pieauguma tempi nebūs tik strauji, lai uzturētu eirozonas ekonomikas izaugsmi, kam nepieciešama arī vietējo tirgu atlabšana.


Написать комментарий