Īslande negrib stāties ES

foto: 2kai.ru
foto: 2kai.ru

Īslandes varas iestādes baidās iestāties Eiropas Savienībā. Pēc viņu domām Eiropa riskē atkārtot finanšu krīzes kļūdas.

Situācija eiro zonā ir viens no galvenajiem riskiem Īslandes ekonomikai. Par to intervijā kanālam CNBC paziņoja Īslandes premjerministrs Sigmandurs Dāvids Gunnlautsons:

„Īslande bija viena no pirmajām valstīm, kura pilnā mērā izjuta finanšu krīzes sekas un visdrīzāk būs viena no pirmajām valstīm, kuras izies no tās. Daudzos aspektos krīze joprojām turpinās, bet tās sekas būs jūtamas arī turpmāk.

Mēs esam daudz ko iemācījušies un esam gatavi attīstīties tālāk. Mēs spējām pietiekami ātri atjaunoties pateicoties tam, ka mēs esam neatkarīgi un varam adaptēties mainīgajiem pasaules ekonomikas apstākļiem. Mēs paplašinām mūsu tirdzniecības vienošanās ar daudzām valstīm. Oktobrī tiks galīgi noformēts mūsu līgums par brīvo tirdzniecību ar Ķīnu.

Patlaban viens no nopietniem riskiem tirgus stabilitātei ir ASV Federālās rezerves sistēmas stimulācijas samazinājums. Tomēr vēl lielāka nozīme ir situācijai eiro zonā. Manuprāt, Eiropas varas iestādes nav apguvušas finanšu krīzes stundas – tās, kuras mēs esam labi apguvušu uz savas pieredzes.

ES atšķirībā no Īslandes daudzas bankas tika glābtas uz nodokļu maksātāju rēķina. Turklāt tās šodien turpina funkcionēt tajos pašos apstākļos un kopējā finanšu regulēšanas sistēmā. Tāpat mēs redzam, ka banku sistēmas attīstība eiro zonā joprojām turpinās kredīta pleca palielināšanas un aizņemto līdzekļu ceļā. Turklāt Eiropas varas iestādes ne vienu reizi vien jau demonstrēja savu nespēju sasniegt ātrus un saprotamus lēmumus krīzes apstākļos.

Šie faktori rada mums bažas un noteiktas bailes par iestāšanos ES.

Īslande kļuva par vienu no valstīm pasaulē, kura nesāka glābt bankas uz nodokļu maksātāju rēķina. Īslandes ievērojamos panākumus pēc krīzes pērn atzina Starptautiskais Valūtas fonds.

Īslandes IKP pieauguma tempi 2013. gada pirmajā pusgadā sastādīja 1,9%. Saskaņā ar Īslandes Darba ministrijas datiem bezdarba līmenis valstī sastādīja 3,9%”.

Pārrunu process par Īslandes pievienošanos ES tika apturēts šī gada maijā. Premjers atzīmēja, ka tās netiks atjaunotas, kamēr nenotiks referendums par iestāšanos ES. Varas iestādes pagaidām nav noteikušas referenduma termiņus, - ziņo newsland.com.

Pirms krīzes vairākums Īslandes iedzīvotāju atbalstīja iestāšanos ES. Tomēr finanšu krīze mainīja īslandiešu attieksmi pret integrāciju Eiropā.

Saskaņā ar sabiedriskās domas aptauju pret iestāšanos ES ir vairāk nekā 50% īslandiešu.


Написать комментарий