Tikai no 10.septembra līdz 30.septembrim Balvu Novada muzejā būs apskatāma Tukuma muzeja ceļojošā izstāde “Sibīrijā rakstītas vēstules uz bērza tāss”

foto: balvi.lv
foto: balvi.lv

2009. gadā UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" Latvijas nacionālajā reģistrā iekļautas 19 Sibīrijā rakstītas vēstules uz bērza tāss, kas glabājas septiņos Latvijas muzejos, vēsta Balvu novada portāls.

Izstāde ir desmit reālu cilvēku dzīvesstāsti, kurus skārusi padomju varas iestāžu īstenotā nacionālās identitātes iznīcināšanas politika. Vēstuļu autori ir Latvijas inteliģences un zemniecības pārstāvji, kas savas sabiedriskās darbības, pilsoniskās pozīcijas vai izrādītās pretestības dēļ nokļuvuši padomju varai nevēlamas personas statusā, apcietināti un sodīti pēc Otrā pasaules kara vai izsūtīti uz Sibīriju 1941. gada 14. jūnijā vai 1949. gada 25. Martā. Vēstules uz bērza tāss rakstītas Sibīrijā – ieslodzījuma vai spaidu darbu nometnēs un nometinājuma vietās – laikā no 1941. līdz 1956. gadam. Tās ir padomju laikmeta liecības, kuras raksturo Latvijas 20. gadsimta vēstures traģiskākos mirkļus.
Vēstules, to saturs, valoda, cenzēšanas zīmogi raksturo padomju totalitārā režīma iespējas kontrolēt cilvēku dzīvi. Vēstules rakstītas uz bērza tāss, kas bieži vien bija vienīgais pieejamais materiāls apcietinājuma un izsūtījuma vietās. Tās bija vienīgais veids, kā uzturēt saikni ar dzimteni un tuviniekiem. Vēstulēs spilgti izpaužas ticība labajam, rūpes par tuviniekiem, cerība izdzīvot un atgriezties mājās.
Izstāde ir apceļojusi daudzas Latvijas pilsētas, pabijusi Somijā un Igaunijā.
Materiāls sagatavots apkopojot publikācijas internetā( www.unesco.lv, www.tukumamuzejs.lv, www.aizputesnovads.lv )
 


Написать комментарий