Durvis ver 159 miljonus vērtā Birmingemas bibliotēka – lielākā Eiropā 1

foto: bigpicture.ru
foto: bigpicture.ru

Anglijā durvis ver 189 miljonus Lielbritānijas sterliņu mārciņu (159 miljonus latu) vērtā Birmingemas bibliotēka, kas būs mājvieta vienam miljonam grāmatu un pati sevi dēvē par lielāko publiski pieejamo bibliotēku Eiropā, vēsta BBC

Bibliotēkā ir vairāk nekā 200 publiskās piekļuves datoru, izstāžu galerija un mūzikas telpas.

Bibliotēkas direktors Braians Gambls sacījis, ka ēka atbalsto tradicionālo lasītavu, bet ar modernu pieskārienu. Jaunajā ēka iekļauta arī Šekspīrapiemiņas istaba, kurā atrodas 43 000 grāmatu kolekcija. 

Jauno Birmingemas bibliotēku atklāja Malala Jousafzai (Malala Yousafzai), pusaudze, cilvēktiesību aizstāve, kuru Pakistānā sašāva grupējuma Taliban pārstāvji ar mērķi viņu «apklusināt». Viņa atklāšanā norādīja, ka pildspalvas un grāmatas ir ieroči, lai uzvarētu terorismu. 16 gadus vecā M. Jousafzai no Pakistānas uz Lielbritāniju tika pārvesta oktobrī, lai viņai veiktu operāciju. Tagad pusaudze Birmingemā apmeklē skolu.

Saskaņā ar aplēsēm pirmā gada laikā jauno, desmitstāvīgo bibliotēku apmeklēs vairāk nekā trīs miljoni cilvēku.

Ēka ir arhitektu Mecanoo darbs. Līdzīgi kā Latvijas Gaismas pils arī tās dizains tiek gan pelts, gan slavēts.

Jāatgādina, ka Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvniecības kopējās izmaksas tiek lēstas 187 miljonu latu apmērā, ieskaitot PVN.


Написать комментарий

URRĀĀĀ! Mēs esam pirmie! Mums ir dārgākie tilti un dārgākā bibliotēka ( kaut arī trīsreiz mazākos apmēros). Vēlreiz - tip, tip, URRĀĀĀĀĀ!