Diāna: «Mazpilsētā darbu nevaru atrast jau astoņus gadus»

foto: i-g-t.org
foto: i-g-t.org

Bezdarbs Latvijā samazinājies līdz 9,2%, kas esot uz pusi mazāks, nekā krīzes augstākajā punktā, LNT raidījumā 900 sekundes atzina Nodarbinātības valsts aģentūras direktore Inese Kalvāne. 

Tomēr daudziem iedzīvotājiem joprojām ir problēmas iekārtoties darbā. Sevišķi smagi klājas mazpilsētās, kur darba piedāvājumu mazāk.

Liepājā dzimusī Diāna dzīvojusi un strādājusi dzimtajā pilsētā, darbojoties finanšu un ekonomikas sfērā, taču tagad, kad 36 gadus vecās sievietes ikdiena tiek vadīta Dobelē, Diāna darbu nespēj atrast. Šādi pavadīti jau astoņi gadi. 

„Nevarētu teikt, ka es visu šo laiku neesmu darījusi neko. Esmu izaudzinājusi meitu, kas nu jau paaugusies, iet skolā, un tik lielas rūpes vairs neprasa. Iestājoties bezdarbniekos, esmu izgājusi tur piedāvātos kursus, gan angļu valodā, gan grāmatvedībā, taču viss bezcerīgi – darbā iekārtoties vēl nav sanācis. Tagad pagājis diez gan ilgs laiks, kopš neesmu strādājusi oficiālu darbu, arī bezdarbniekos vairs neesmu reģistrējusies, jo kādu laiku darbojos kā pašnodarbināta persona. Tagad mēģinu darbu atrast saviem spēkiem, tāpēc darba sludinājumu lapu izskatīšana ir neatņemama manas dienas sastāvdaļa.” 

 „Sākumā man nelikās, ka tas ir kaut kas ārkārtējs. Ģimenē strādātājs ir vīrs, tāpēc par finansēm nevarētu sūdzēties, taču tagad esmu sapratusi, ka darbu atrast vajadzētu arī man pašai, astoņi gadi – tas ir ilgs laiks, lai nestrādātu algotu darbu,” stāsta Diāna. 

Darba nav, bet veikala kase nevilina 

Sieviete atzīst, ka sākotnēji viņas prasības pēc darba amata, apstākļiem un algas bijušas samērā augstas, varbūt tas arī esot bijis viens no iemesliem, kāpēc darbu neizdodas tik raiti atrast, taču tagad Diāna gatava strādāt arī veikalu kasē, bet arī uz šīm vakancēm mazpilsētā liels konkurss. 
„Sākumā domāju – nu nē, es taču nestāvēšu „Maxima” kasē vai nekrāmēšu produktus plauktos jebkurā citā veikalā. Pārtikas veikalu kasēs gan nebūtu gatava strādāt joprojām, taču esmu devusies uz darba intervijām gan apģērbu, gan rotu veikalos, bet viss veltīgi. Nav jau tā, ka man vispār nebūtu nekādas darba pieredzes, strādājusi esmu piecus gadus, un ļoti nopietnā amatā. Bet te, rotu veikalā, man atsaka, jo man ir bērns, kas gan ir paaudzies, pats spēj par sevi atbildēt, un mācās pamatskolā. Neredzu, ka tas varētu būt kāds šķērslis, bet bērni bieži slimojot, es nespēšot pilnvērtīgi pievērsties darbam, un tā arī šī vakance iet gar degunu. Vai arī veikals, kas tik ļoti meklēja darbiniekus, pat neatzvanīja, pēc tam, kad biju ienesusi savu CV, teic - jaunākas meitenes meklējot.” 

Diāna atzīst, ka jaunāka nepaliek, arī laiks, kas pavadīts nestrādājot, ievilcies, tāpēc nu jau izskata visus iespējamos darba piedāvājumus, un cer, ka situācija varētu mainīties uz labo pusi, jo pilsētu, kurā dzīvo, sieviete pamest negrasoties. 

„Skumji, ka tu nevienam savā pilsētā profesionāli neesi vajadzīgs. Mēģināts ir daudz, bet šķiet, ka drīz nonākšu līdz robežai, ka darbu iešu meklēt arī pārtikas veikalos. Negribētos gan ar augstāko izglītību sēdēt 11 stundas veikala kasē, tikai tādēļ, ka darba piedāvājumu skaits mazpilsētās krietni atšķiras no piedāvājumiem galvaspilsētā.” 

Ilgākais periods bez darba – 10 gadi 

Nodarbinātības Valsts aģentūras (NVA) pārstāvis Dainis Jukonis portālam Kasjauns.lv stāsta, ka ilgākais laika periods, kad kāds, kas reģistrējies bezdarbnieka statusā, nav atradis darbu, ir līdz desmit gadiem. Tie gan vairākumā gadījumu esot pirmspensijas ļaudis vai tādi, kas ļoti slikti pārvalda latviešu valodu. Diānas gadījumā, sieviete neatbilst nevienai no kategorijām, taču darbu atrast neizdodas. 

„Šādos gadījumos gan vajadzētu intensīvi meklēt darbu, ceļot savu konkurētspēju darba tirgū, mērķtiecīgi izmantojot NVA sniegtos piedāvājumus un pakalpojumus. Tie bezdarbnieki, kuri nevar atrast darbu savā dzīves vietā, var izmantot NVA reģionālās mobilitātes pasākumu "Darbs Latvijā", kas darba meklētājiem ļauj atrast darbu un strādāt ārpus savas dzīves vietas teritorijas,” stāsta Jukonis. 

Situācija valstī uzlabojas katru gadu 

Taču Diānas gadījumā – kad nav reģistrēts bezdarbnieka statuss, vispirms jau vajadzētu tajā atjaunoties. „2013.gada 7 mēnešos darbā iekārtojušies 10 868 ilgstošie bezdarbnieki, no kuriem 83,6%  ir iekārtojušies darbā, pēc kāda NVA aktīvā pasākuma pabeigšanas,” informē Jukonis. 
Kopējā situācija valstī šobrīd uzlabojoties, palielinoties brīvo darba vietu skaits tādās nozarēs kā apstrādes rūpniecība, mazumtirdzniecība, vairumtirdzniecība, kā arī transporta un uzglabāšanas nozarēs.


Написать комментарий