Lai izlemtu Rīgas pilī cietušo muzeju likteni, nepieciešams vēl mēnesis

foto: bnn-news.ru
foto: bnn-news.ru

Tas, kur paliks līdz šim Rīgas pilī esošie muzeju krājumi, būs skaidrs mēneša laikā, norāda kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (Nacionālā apvienība). 

Ja muzejiem nāksies pārvākties, tas prasīs trīs mēnešus un sešu miljonus latu, otrdien viņa atzina intervijā Latvijas Radio.

"Protams, ka mēs visi gribam ātrāk, ātrāk, ātrāk, un tas ir saprotams. Bet ir arī procedūras, procedūras, procedūras," klāstīja ministre, skaidrojot, kādēļ joprojām nav zināms jau tā krietni cietušā muzeju krājuma liktenis.

"Joprojām rēķinām tos scenārijus, kas būtu racionāli labāk un lētāk," viņa atzina, piebilstot - lai pārceltu visu trīs muzeju krājumu no Rīgas pils telpām uz citām, nepieciešami seši mēneši un trīs miljoni latu.

"Tas, kas šobrīd vēl visu laiku tiek pētīts, cik ūdens ir nodarījis lielu postījumu un vai tiešām ir jāpārvācas," norādīja ministre, atzīstot, ka muzeji joprojām ir gatavi vairākiem scenārijiem.

Nepieciešamās telpas gan jau ir atrastas - tās atrodas Lāčplēša, Krišjāņa Valdemāra un Tērbatas ielā.

"Esam tam teorētiski gatavi," piebilda Jaunzeme-Grende, vienlaikus atzīstot, ka joprojām ir cerība muzejus atstāt arī Rīgas pils telpās.

Skaidrību šajā jautājumā ministre sola mēneša laikā. "Tas ir pēdējais. Bet tas nav atkarīgs no mums, tas ir atkarīgs no ekspertiem, kas to vērtē," viņa piebilda.

Savukārt iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (Reformu partija) LNT raidījumā 900 sekundes otrdien norādīja – policija ir apkopojusi visus pierādījumus, taču vēl turpina darbu eksperti. Tādēļ nav zināms, kad policija nāks klajā ar publiskiem secinājumiem.

"Joprojām es gribu teikt, ka katrā ziņā policija izvirzīs konkrētu apsūdzību. Jautājums, ko pēc tam darīs prokuratūra un tiesa," minēja R.Kozlovskis, vienlaikus gan atzīstot, ka nekādus termiņus apsūdzības izvirzīšanai saukt nevēlas.

"Es vēlreiz gribu teikt, policija savu apjomu ir izdarījusi, pašlaik tiek strādāts ar lieciniekiem, ar personām, tiek gaidīti atzinumi no ekspertiem, kurus piesaistīja apdrošinātāji," viņš norādīja. Tāpat vēlreiz pili lūgts apsekot Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam, lai "nebūtu pārsteigumu, ka joprojām kaut kas nav kārtībā".

"Šis ir gadījums, kur ir iesaistītas ļoti daudzas personas, tai skaitā gan no [Valsts] Nekustamajiem īpašumiem, gan apdrošinātāji, gan būvnieki. Un skaidrs, ka policija neskries vilcienam pa priekšu, pirms nebūs apkopoti un izvērtēti visi rezultāti," piebilda ministrs.


Написать комментарий