LTV: Zemnieki atturīgi zemes iegādē

foto: georgiatimes.info
foto: georgiatimes.info

Augstās zemes cenas, jau esošie kredīti, birokrātija dokumentu iesniegšanā, un arī iegādei vēlamās zemes trūkums – zemnieki min daudz un dažādus iemeslus, kāpēc pie zemes pirkšanas tā arī nav tikuši, ziņo LTV raidījums "Panorāma".

"Pirmajā momentā, kad zemi varēja iegādāties, uzradās biogāzes ražotāji, kuriem bija ļoti liels atbalsts, un tie bija spējīgi pārsolīt jebkuru cenu, un līdz ar to zemes cena pieauga. Ja manā pusē – Vecumnieku novadā varēja nopirkt par 800 latu hektāru, pat par 500 latu hektāru, tad šobrīd tie ir 1000 lati, bet pie Bauskas pat 3500 un uz augšu," saka Vecumnieku novada zemnieks Agris Veide.

Viņš vēlētos savai saimniecībai pievienot 40 hektārus zemes, bet šobrīd viņš nogaida. Iespējams, tā arī ir labāk, atzīst Lauku konsultāciju centra vadītājs. "Protams, veidojas spekulācijas ap zemes tirgu, bet zemniekiem jābūt ļoti prātīgiem, lai neuztaisītu burbuli zemes tirgū, jo saimniecības nav tik efektīvas, lai spētu atdot tūkstošus," saka Latvijas lauku konsultācija centra vadītājs Mārtiņš Cimermanis. "Galvenais, kas jāvērtē saimniekiem, ir spēja paņemt kredītu un atmaksāt kredītu. Tāpēc arī šī programma ir samērīgos termiņos un samērīgi pildās, un nav arī ažiotāžas, ka tās naudas pietrūks."

Valsts akciju sabiedrība "Lauku attīstības fonds" visvairāk lēmumu par aizdevumiem piešķīrusi Kurzemes un Zemgales reģionu lauksaimniekiem, Latgales un Rīgas reģionā zeme pirkta ievērojami mazāk. Kopumā zemnieki iegādājušies 4156 hektārus zemes par vidējo tirgus vērtību 1140 lati par hektāru. "Katrs gadījums jāskata atsevišķi, jo zemes cena atkarīga no daudziem faktoriem - gan no reģiona, gan konkrētās zemes, kur viņa atrodas, cik tuvu zemniekam. Liela daļa darījumu ir, ka zemnieks izpērk jau nomāto zemi," norāda VAS "Lauku attīstības fonda" direktors Aivis Ābele.

Vēl zemes iegādes aizdevumu programmā palikuši vairāk nekā pieci miljoni latu. "Programmas mērķi ir sasniegti – iekustināts kredīttirgus, un ir iespējams zemniekiem šo naudu paņemt un nopirkt zemi," uzsver Cimermanis.

Viens saimnieciskās darbības veicējs var saņemt aizdevumu, kura vērtība nepārsniedz 300 000 latu. Aizdevumu izsniedzēja ir Hipotēku banka, aizdevumu termiņš ir uz 20 gadiem.


Написать комментарий