Kongo DR atbrīvoti 82 kaujinieku ar varu rekrutēti bērni

foto: AP
foto: AP

Kongo Demokrātiskajā Republikā (Kongo DR) no kaujinieku grupējuma rokām atbrīvoti 82 bērni, daži no kuriem tikai astoņus gadus veci, atsaucoties uz ANO, vēsta raidsabiedrība BBC.

Bērnus, starp kuriem arī 13 meitenes, pēdējo sešu mēnešu laikā ar varu savāca Katangas provincē aktīvs bruņotais grupējums, paziņoja ANO misija šajā Āfrikas valstī.

Četrdesmit no bērniem jau ir atgriezušies pie savām ģimenēm, bet pārējie tiekot aprūpēti. Bērni identificēti un atbrīvoti pateicoties bērnu aizsardzības organizāciju darbam, skaidro ANO.

Pavisam kopš gada sākuma no kaujinieku grupējumiem Kongo DR ir atbrīvoti 163 bērni, no kuriem 22 meitenes.

Reģions ir nemierīgs, jo tajā darbojošās kaujinieku grupas vēlas taisnīgāku bagātību sadali starp nabadzīgākajiem Katangas ziemeļiem un dienvidiem, kur darbojas ārzemju kalnrūpniecības uzņēmumi, kas iegūst te atrodamos vērtīgos zemes izrakteņus, skaidro BBC.

Tiek lēsts, ka dažādos militāros konfliktos pasaulē tiek iesaistīti 200 - 300 tūkstoši bērnu.  Militāro grupējumu vidū nozīmīgi ir tas, ka bērnu uzturēšana un pat sodīšana izmaksā lētāk. Mazgadīgo rokās tiek doti ieroči un pavēlēts nogalināt. Meitenes bieži tiek izmantotas par seksa verdzenēm.


Написать комментарий