Daugavpils DzKSU uzdots izstrādāt katrai mājai savu apkalpošanas tarifu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Līdz 29. augustam Daugavpils DDzKSU jaunā pagaidu vadītāja vadībā jāizstrādā māju apkalpošanas tarifa metodiku, kā rezultātā katrai mājai tiks noteikts savs tarifs.

Kā paskaidroja vicemērs Pēteris Dzalbe, jaunā metodika jāizstrādā saskaņā ar likumdošanas bāzi, kura jau no 2009. gada paredz, ka katrai mājai jānosaka atsevišķs tarifs, jo dažādām mājām ir dažāds stāvoklis un summas, kuras tērē mājas apkalpošanai. Tādēļ nav pareizi, ka visām mājām tiek piemērots viens vidējais tarifs.

Vicemērs paskaidroja, ka tarifs katrai mājai tiks apstiprināts uz gadu vai diviem gadiem, un šī perioda laikā, ja mājas apkalpošana izmaksā pārāk dārgi, problēmas ir jānovērš. Tādējādi mājas apkalpošanas tarifs tiks aprēķināts pēc konkrētām, nevis imaginārām darbībām konkrētajā mājā.

„Šāda pieeja kļūs par stimulu iedzīvotājiem savest savas mājas kārtībā. Šim nolūkam darbojas gan Eiropas programmas, gan domes programmas, kuras dod iespēju veikt daudzus darbus ar valsts un pašvaldības līdzfinansējumu”.

Valmieras, Liepājas un Ventspils iedzīvotāji ļoti veiksmīgi piedalījās šādās programmās, savedot kārtībā jumtus, fasādes, apkures un ūdensapgādes sistēmas, nomainot logus un durvis. Mūsu uzņēmums to darīja par iedzīvotāju līdzekļiem. Šāda prakse ir pārtraukta, jo šim nolūkam ir pieejama Eiropas nauda. Uzņēmumam bija jāstrādā ar iedzīvotājiem un jāpaskaidro, ka tā nav mājas „ieģērbšana termosā”, bet māju sakārtošana. Tomēr DDzKSU negrib veidot dialogu ar iedzīvotājiem, ignorējot viņus.

„Uzņēmumam jāatjauno darbs ar iedzīvotājiem, jāveido ar viņiem dialogs. Tā vietā, lai drukātu reklāmu uz rēķinu otrās puses, jādrukā iedzīvotāju tiesības. Tagad mēs pagriezīsim uzņēmumu ar seju pret iedzīvotājiem. Šis darbs ir grūts, bet vajadzīgs. Ja mēs to neizdarīsim tagad, uzņēmums sabruks”, - atzīmēja Pēteris Dzalbe.

Runājot par to, vai māju apkalpošanas tarifs var ietekmēt uzņēmuma darbinieku darba algu, vicemērs pastāstīja, ka tarifs var samazināties, ja tajā neiekļauj uzņēmuma administrācijas izmaksas. Kā paskaidroja P. Dzalbe tas ir iespējams, ja pārvaldi (administrāciju) un apkalpošanu (pārējie darbinieki) atdala un ļauj pašiem iedzīvotājiem algot pārstāvi, kurš varēs kļūt par mājas pārvaldnieku vai mājas padomes locekli, un uzņemsies juridiskās un saimnieciskās funkcijas, kļūs par noteiktas apkalpošanas funkcijas pasūtītāju no DDzKSU. Šajā gadījumā iedzīvotāji maksās atsevišķi par pārvaldi un atsevišķi par apkalpošanu.

„DDzKSU cenšas neatdalīt šīs funkcijas, jo baidās, ka cilvēki redzēs, cik tiek maksāts administrācijai. Bet uzņēmumam jāiet uz šo soli”, - paziņoja vicemērs.


Написать комментарий