Muzejos īpašas ekspozīcijas, izstādes un uzvedumi Rīgas svētku apmeklētājiem

foto: vni.lv
foto: vni.lv

Rīgas vēsturi un unikālus pagātnes liecību krājumus, kas tiks papildināti ar dažādiem uzvedumiem, priekšnesumiem un izstādēm, Rīgas svētkos izrādīs muzeji, kultūras centri un izstāžu zāles.

Svētku ieskaņā 16. augustā plkst. 17.00 Koka ēku renovācijas centrā „Koka Rīga” notiks foto izstādes „Avotu iela 1,30 km” atklāšana, kurā būs Andas Krauzes un Harija Dainas Liepiņa veidots fotostāsts par Avotu ielas ikdienu. Sastapšanās ar fotogrāfiju varoņiem un vietām ir notikusi vairāku gadu garumā. Pirms izstādes atklāšanas izskanēs īpaši veidota koncertprogramma „Grīziņkalna vēstules”, kurā apmeklētājus priecēs mūziķi Andris Daņiļenko un Guntis Brancis, aktieri Aīda Ozoliņa un Zigurds Neimanis.

Lielus un mazus apmeklētājus 18. augustā no plkst. 11.00 līdz plkst. 17.00 gaidīs Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs, lai Rīgas seno gadsimtu gaisotnē varētu vairāk izzināt, radoši līdzdarboties, baudīt deju, mūziku, teātra mākslu un priekšmetu teātri, atpūsties un gūt prieku. No plkst. 12.00 Kolonnu zālē skatītājus priecēs koncertprogramma „Rīgas seno deju un mūzikas koncertvirpulis – meistarklase ikvienam”. Tajā piedalīsies ansambļi „Ballare”, „Magnolija”, „Galms”, „Kalendula”, „Cēsu pils seno deju grupa”, „Canto” un „Ludus”. Plkst. 12.30, 13.30, 15.30 darbosies aktiermākslas un skatuves runas meistarklase „Vārdi Rīgai un priekam”, kuru vadīs aktrise un pedagoģe Anita Grūbe. Uz interaktīvu performanci „Ciemos pie Rīgas rātskunga” laikā no plkst. 14.00 aicinās teātra „Hamlets” aktieris Rolands Zagorskis.

17. augustā Farmācijas muzejā no plkst. 13.00 līdz plkst. 18.00 apmeklētāji varēs izbaudīt meža terapiju, no īstenas zāļu sievas uzzināt dažādas tautas dziedniecības gudrības, atklāt alķīmijas lielākos noslēpumus un to, kā top zāles. Ikviens varēs iejusties dažādu radošās laboratorijas personāžu tēlos, fotografēties un spēlēt vitamīnbolu.

Fotodrukas izstādes tiks atklātas „kim?” Laikmetīgās mākslas centrā, Spīķeros. No 16. līdz 18. augustam apmeklētāji varēs iepazīties ar Kristapa Epnera, Ojāra Pētersona un Oļas Vasiļjevas personālizstādēm. Kristaps Epners ir multimediju mākslinieks, kurš strādā ar video, instalāciju mākslu un fotogrāfiju. Izstādes darbi ir „ekrānšāviņi” no tiem video materiāliem, kas tapuši, skrienot maratonu pilsētas ielās ar galvai piestiprinātu kameru. Ojāra Pētersona „Oranžajā stūrī” būs apskatāmas „pāris fotogrāfijas, nedaudz granīta” un „vēl šādi tādi sīkumi”. Oļas Vasiļjevas izstāde „Cinq à Sept” ir veltīta idejai par metafizisko, kas paslēpts valodā, un dimensijām. Oļa Vasiļjeva ir māksliniece no Ventspils, kura dzīvo un stādā Amsterdamā.

Jau tradicionāli Rīgas svētku laikā īpašs piedāvājums ir Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejam. Šovasar ir aplūkojama pasaulslavenā modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas izstāde „No kara uz mieru. 1940.-1950. gadu mode”, kas Rīgas svētkos 17. un 18. augustā visiem pensionāriem būs bez maksas. Šī pēc skaita ir piektā izstāde, ko Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs organizē ar modes vēsturnieku Aleksandru Vasiļjevu.

Tekstilmozaīkas festivāls „Rīgas tekstilmozaīka 2013” īpaši iepriecinās tos, kuri gan kā profesionāļi, gan amatieri ir pievērsušies tekstilmozaīkas darbu radīšanas procesam. Tā laikā notiks izglītojoši un praktiski semināri. Festivālā plašākai publiskai apskatei tiks piedāvāta apjomīga izstāžu programma, ar kuru Rīgas kultūras centrā „Iļģuciems” 17. augustā varēs iepazīties no plkst. 12.00, bet 18. augustā – no plkst. 10.00.

Vecmīlgrāvja iedzīvotāji svētdien, 18. augustā, var doties pastaigā uz Kultūras pili „Ziemeļblāzma”, kur no plkst. 12.00 parkā notiks mākslinieku plenērs, bet pilī tiks atklāta tēlotājmākslas studijas „Ziemeļblāzma” 45 gadu jubilejas izstāde.

Rīgas svētku dienās ikviens interesents Saules muzejā (Vaļņu ielā 30) vai tūrisma informācijas centrā „Live Riga” (Rātslaukums 6) varēs saņemt muzeja izstrādāto ekskursijas maršrutu „Saule Rīgas arhitektūrā”, kas ir tapis sadarbībā ar profesoru Jāni Krastiņu, kad kopīgi tika apzināti 34 Rīgas nami, kuru fasādēs saules atveids ir viens no centrālajiem elementiem.

Svētkus rīko Rīgas dome sadarbībā ar Rīgas Brīvostas pārvaldi, Rīgas Tūrisma Attīstības Biroju, organizē Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments kopā ar pasākumu veidotājiem – organizācijām, uzņēmumiem un sabiedriskām organizācijām. Informatīvi atbalsta: 1188 uzziņu dienests, mediju grupa „Mix Media Group” un izdevniecība „Rīgas Viļņi”.

Aktuālajām ziņām svētku dienās varēs sekot līdzi pilsētā izvietotajās informatīvajās teltīs un sociālajos tīklos: www.twitter.com/rigassvetki, www.facebook.com/RigasSvetki, www.draugiem.lv/RigasSvetki

Svētku dienās 17. un 18. augustā pilsētas sabiedriskais transports būs bez maksas.


Написать комментарий