Eirozona izkļūst no recesijas; ES ekonomikas izaugsmes līderis – Latvija

foto: ir.lv
foto: ir.lv

Šī gada otrajā ceturksnī eirozonas ekonomika spējusi izkļūt no rekordilgās 18 mēnešu recesijas, iekšzemes kopproduktam pieaugot par 0,3%. 

Savukārt Latvijas ekonomika gada laikā augusi straujāk nekā visās citās ES valstīs, liecina ES statistikas biroja „Eurostat” dati.
Latvijas ekonomika šā gada otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar pagājušā gada otro ceturksni sasniegusi 4,3% pieaugumu un uzrādījusi straujāko kāpumu no visām ES valstīm, savukārt salīdzinājumā ar pirmā ceturkšņa rezultātiem, otrajā ceturksnī Latvijas izaugsme bijusi septītā straujākā no visām ES dalībvalstīm.

Eirzonas valstīs pirmajā ceturksnī piedzīvoja 0,3 % ekonomikas samazinājumu, savukārt otrajā ceturksnī piedzīvots 0,3% kāpums. Arī ES valstu ekonomika ceturkšņa laikā pieaugusi par 0,3%. Tomēr „Eurostat” dati liecina, ka gada laikā aizvien bijis kritums – eirozonas ekonomikai par 0,3%, bet ES – par 0,1%.

Otra straujākā ekonomiskā izaugsme aiz Latvijas gada salīdzinājumā bijusi Lietuvā - par 4,1%, kam seko Lielbritānija un Igaunija ar 1,4% pieaugumu.

Savukārt lielākais kritums gada laikā piedzīvots Kiprā - par 5,2%, Grieķijā - par 4,6%, bet Portugālē un Itālijā - par 2%.

Nozīmīgu artavu eirozonas un ES ekonomikas kāpumam devušas Francija un Vācija, pirmajai ekonomika palielinājās par 0,5%, bet Vācija sagādāja pārsteigumu ekonomikas ekspertiem un uzrādīja kāpumu par 0,7%. Aģentūras „Bloomberg” analītiķi jau iepriekš lēsa, ka Vācijai būs ekonomikas kāpums, taču prognozēja to 0,6% apmērā.


Написать комментарий