Eirozona dod zaļo gaismu Grieķijas aizdevuma nākamā maksājuma piešķiršanai

foto: treideri.lv
foto: treideri.lv

Eirozona dalībvalstu finanšu ministri apstiprinājuši starptautiskās palīdzības maksājuma kārtas piešķiršanu finanšu krīzes nomocītajai Grieķijai.

Aizdevuma daļu 2,5 miljardu eiro apmērā izlemts piešķirt pēc tam, kad Grieķijas likumdevēji ceturtdien apstiprināja pēdējo likumdošanas aktu, kas saistīts ar reformām valsts pārvaldē un bija pēdējais, kas nepieciešams, lai Atēnas saņemtu maksājumu, vēsta Reuters.

Iepriekš Vācijas parlamenta budžeta komisija paziņoja, ka līdz pirmdienai atliks lēmuma pieņemšanu, jo valsts nebija izpildījusi visus nepieciešamos priekšnoteikumus. Sagaidāms, ka komisija par aizdevumu Atēnām lems pirmdien.

Kopumā līdz oktobra beigām Grieķijai jāsaņem 6,8 miljardi eiro. Jūlija sākumā eirozonas finanšu ministri vienojās, ka maksājums tiks sadalīts pa daļām, katru no tām saistot ar noteiktiem Grieķijas valdības soļiem.

Lai saņemtu šo aizdevuma daļu Grieķijai bija jāizpilda 22 nosacījumi. Lielākās problēmas saistītas ar Grieķijas valsts sektorā strādājošo skaita samazināšanu. Paredzēts, ka tā skars vairākus tūkstošus darbavietu, kas Grieķijā izsaucis plašu neapmierinātību
Pirmdien uz sanāksmi arī pulcējas Starptautiskā Valūtas fonda pārstāvji, lai lemtu par finanšu palīdzības maksājuma 1,8 miljardu ASV dolāru apmērā piešķiršanu Grieķijai.

Aizvadītajā gadā Grieķijas IKP samazinājās par 6,2%. Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) uzskata, ka šogad IKP kritīs vēl par 4,2%, bet nākamajā gadā sāks pieaugt.


Написать комментарий