Piensaimnieki: nozare ir apdraudēta; celsies cenas

foto: bb.lv
foto: bb.lv

Piena cena pasaulē sasniegusi rekordu, kombinētajai piena cenai gada laikā pieaugot par 60%, tāpēc arī pienrūpnieki Latvijā ir spiesti celt gala produktu cenu, lai segtu visas ar pārstrādi saistītās izmaksas. 

Ja mazumtirgotāji turpinās īstenot līdzšinējo cenu politiku un 20% līdz 45% uzcenojumu piena produktiem, tad piena rūpnieki pārorientēsies uz eksportu, mazākie – bankrotēs, bet Latvijas iedzīvotāji vairs nevarēs iegādāties Latvijā ražotus piena produktus, norāda Latvijas Piensaimnieku Centrālās Savienības (LPCS) valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks.

Viņš atzīmē, ka Latvijā ir aptuveni 10 000 piensaimniecību un teju 40 piena pārstrādes uzņēmumu. Kopā tie strādā, lai Latvijas pircējam piedāvātu visplašākā klāsta vietējā ražojuma piena produktus. Turpmāk veiksmīgā sadarbība ir apdraudēta, jo tirgu kontrolē trīs lielākās mazumtirdzniecības ķēdes.

"Tās izvērš nesaprātīgu un negodīgu mazumtirdzniecības praksi uz zemnieku, pienrūpnieku un patērētāju rēķina. Mazumtirgotāju ieguldījums nav salīdzināms ar zemnieku un pienrūpnieku darbu. Lielākajās piena ražotājvalstīs Eiropā - Vācijā, Polijā, Nīderlandē  - mazumtirgotāja uzcenojums svārstās 10-15% robežās. Arī Latvijā nepieciešams ieviest saprātīgus un godīgus mazumtirdzniecības principus, kas atbilst vispārpieņemtai pasaules praksei," norāda Šolks.

"Jau pašlaik lielākie Latvijas piena pārstrādātāji zaudējumus, kurus rada darbība vietējā tirgū, sedz ar ieņēmumiem no eksporta. Turpinoties šādai agresīvai mazumtirgotāju cenu politikai un pienrūpnieku nespējai konkurēt ar poļu un lietuviešu piena produktiem, Latvijas lielākie piena pārstrādātāji kā vienīgo izeju izdzīvošanai redz iziešanu no vietējā tirgus un koncentrēšanos tikai uz eksportu. Latvijas pircējiem tas nozīmē pilnīgu vietējas produkcijas pazušanu no veikalu plauktiem. Savukārt zemniekiem un mazākajiem pienrūpniekiem, kuri nebūs spējīgi attīstīt eksportu, jau tuvākajā nākotnē draud bankrots," pauž Šolks.

Globālo piena cenas ievērojamo pieaugumu šā gada sākumā izraisīja straujās klimatiskās pārmaiņas pasaulē lielākajā piena eksportētājvalstī Jaunzēlandē, kura joprojām piedzīvo lielāko sausumu pēdējo 30 gadu laikā.

Milzīgais piena un tā izejvielu deficīts Jaunzēlandē un pieaugošais pieprasījums no lielākās piena importētājvalsts Ķīnas izraisīja piena un piena produktu cenu rekordlēcienu biržā. Tas attiecīgi paaugstināja piena iepirkuma cenas visā pasaulē.

"Mēs aicinām atbildīgās amatpersonas pievērst uzmanību dominējošajam stāvoklim mazumtirdzniecībā un rīkoties esošās likumdošanas ietvaros, lai novērstu turpmāku piena nozares un Latvijas rūpniecības graušanu. Arī LPCS sadarbībā ar Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomi (LOSP) un Zemnieku Saeimu jau tuvākajā laikā nāks klajā ar ierosinājumiem, kā aizsargāt Latvijas zemnieku un pienrūpnieku intereses," piebilst Jānis Šolks.


Написать комментарий