ES pieredze: krāpjoties ar cenām eiro ieviešanas laikā komersanti riskē ar reputāciju

foto: ntz.lv
foto: ntz.lv

Pagājušajā nedēļā premjers Valdis Dombrovskis (V), finanšu ministrs Andris Vilks (V), ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts (RP), redzamāko uzņēmēju organizāciju vadītāji un vairāki desmiti komersantu parakstīja iniciatīvas "Godīgs eiro ieviesējs" memorandu, tādējādi apņemoties neizmantot eiro ieviešanu preču un pakalpojumu cenu celšanai. 

Šāda veida akcijas notikušas visās valstīs, kurās vietējā valūta nomainīta pret eiro un portāls "Deli" aicina lasītājus rūpīgi sekot līdzi šī uzņēmēju solījuma pildīšanai arī pie mums.

2008.gadā Kiprā kopā 7130 uzņēmumi parakstījās memorandā par godīgu cenu saskaņošanu, bet Maltā tādi bija 6500. Abās valstīs kopā tas ir aptuveni 80% no visiem komersantiem, kas piedalījās kampaņās, kas ir līdzīgas "Latvijas godīgajam eiro ieviesējam", liecina Eiropas Komisijas (EK) dati.

Galvenais ar ko uzņēmēji riskē, šāda veida kampaņās nepiedaloties, ir reputācijas zaudēšana. EK kā piemēru atgādina Maltas pieredzi, kur uzņēmumi, kas centās krāpties un kampaņā nepiedalījās, tūlītēji nonāca mediju krustugunīs.

EK dažādos eiro ieviešanas semināros uzsver - biznesā reputācija ir vērtība, kas reiz pazaudēta, var tā arī nekad netikt atgūta. Apzinoties, ka uzņēmējiem ir ko zaudēt, EK rekomendē šīs kampaņas dalībvalstīs ieviest un popularizēt, lai iedzīvotāji zina, ka tas, kurš parakstījies būt godīgs eiro ieviesējs, nemanipulēs ar cenām.

Ņemot vēra veiksmīgo ārvalstu pieredzi, aicinām ikvienu pircēju pēc viņa iespējām foto vai video materiālā iemūžināt un atsūtīt mums cenu izmaiņas pirmās nepieciešamības precēm. Klāt pievienojiet veikala nosaukumu un tā adresi, kā arī skaidri norādiet, kādu produktu iegādājāties. Tiklīdz pieķersim negodīgos eiro ieviesējus - ziņosim!

Savukārt uzņēmumi, kas vēlas kampaņai pievienoties, to var izdarīt kampaņas mājas lapā aizpildot tiešsaistes anketu.

Pievienojoties iniciatīvai "Godīgs eiro ieviesējs", komersanti apņemas nodrošināt godīgu cenu pārrēķinu no latiem uz eiro, ievērojot oficiālo valūtas maiņas kursu 0,702804 lati par vienu eiro.


Написать комментарий