Tikai aptuveni sestā daļa Latvijas iedzīvotāju uzkrāj vecumdienām

foto: PantherMedia
foto: PantherMedia

Tikai 15% Latvijas iedzīvotāju krāj vai plāno uzkrāt vecumdienām.

Populārākie naudas krāšanas mērķi ir atpūta, mājokļa remonts un pašu vai bērnu izglītība, liecina dzīvības apdrošināšanas kompānijas "Compensa Life" veiktās iedzīvotāju aptaujas rezultāti.

Salīdzinoši liela daļa respondentu krāj vai plāno sākt krāt arī tādiem nolūkiem kā mājokļa, mašīnas un sadzīves preču iegāde. Vismazākais respondentu īpatsvars krāj medicīnas pakalpojumiem, ziņo Nozare.lv.

"Aptaujas rezultāti apliecina statistikas datu patiesumu - proti, ir ļoti neliels to Latvijas iedzīvotāju īpatsvars, kas veido uzkrājumus vecumdienām. Protams, itin bieži sabiedrībā izskan viedokļi, ka finanšu līdzekļu uzkrāšanai nepietiek, tomēr mazumtirdzniecības patēriņa un citi rādītāji liecina par pretējo," norāda "Compensa Life" Latvijas filiāles vadītājs Viktors Gustsons.

Tāpat pētījuma rezultāti parāda, ka lielākās atšķirības attiecībā uz uzkrājumu veidošanas mērķiem pastāv starp dažādām vecuma grupām. Piemēram, jaunieši salīdzinoši biežāk krāj atpūtai, mājokļa un mašīnas iegādei, savukārt gados vecākiem cilvēkiem ir daudz aktuālāks jautājums par uzkrājumiem vecumdienām - katrs piektais respondents no šīs vecuma grupas norādīja, ka krāj vai tuvākajā laikā plāno sākt krāt šim mērķim.

"Protams, ārkārtīgi pozitīvi ir vērtējams fakts, ka viens no populārākajiem uzkrāšanas mērķiem ir sava vai bērnu izglītība. Tas nozīmē, ka arvien vairāk sākam domāt par savu nākotni. Vienlaikus jāuzsver, ka summas, ko iedzīvotāji ir gatavi atlikt uzkrājumiem attiecībā pret vidējo atalgojumu valstī, ir salīdzinoši nelielas. To apliecina arī "Compensa Life" klientu portfeļa statistika, kas parāda, ka tikai neliela daļa klientu atvēl uzkrājuma veidošanai maksimālos 10% savas bruto gada algas, par ko pienākas nodokļu atlaides, kas savukārt nozīmē, ka vairums cilvēku neizmanto pilnā apmērā valsts piedāvātos atvieglojumus ilgtermiņa uzkrājumiem," skaidro Gustsons.

Atbildot uz jautājumu par to, cik lielu summu respondenti būtu gatavi novirzīt uzkrājumiem vecumdienām, 29% respondentu minējuši summu līdz desmit latiem mēnesī. Tikpat liels aptaujāto skaits piekristu šim mērķim atvēlēt desmit līdz 25 latus mēnesī.

Iedzīvotāju aptauja veikta internetā, kopumā aptaujāti 538 respondenti.


Написать комментарий