Pakistānā atjaunots nāvessods

foto: AFP
foto: AFP

Pieaugot noziedzībai un kaujinieku darbībai, Pakistānas jaunā valdība nolēmusi atjaunot nāvessodu, vēsta laikraksts "The Guardian".

30. jūnijā beidzās termiņš iepriekšējās valdības pieņemtajam nāvessoda izpildes moratorijam, ko slavēja cilvēktiesību aizsardzības organizācijas, tomēr jaunā valdība ir nolēmusi to nepagarināt.

"Pašreizējā valdība neplāno to pagarināt," paziņoja Iekšlietu ministrijas pārstāvis Omars Hamids Hans. Jaunā premjera Navaza Šarifa Valdība plāno izpildīt nāvessodu visiem ieslodzītajiem, kuriem šis sods ir piespriests, izņemot tos, kas apžēloti humānu motīvu dēļ, paskaidroja runasvīrs. Sodu izpilde vēl jāapstiprina prezidentam.

Lēmumu nosoda cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Amnesty Internationa", saucot to par "šokējošu un atpakaļ vedošu". Pakistāna, līdzās ASV, Ķīnai, Nigērijai, Jemenai un dažām citām, ir viena no pēdējām pasaules valstīm, kur izpilda nāvessodus.

"Sistemātiski godīgas tiesas principu pārkāpumi Pakistānā ne tikai palielina risku, bet arī pārkāpj Pakistānas starptautiskās saistības," šonedēļ izplatītā paziņojumā viedokli pauž "Amnesty International".

Amatpersonas tikmēr norāda, ka nāvessods ir veids kā samazināt noziedzību tādās vietās kā vardarbības pārņemtā pilsēta Karāči un pierobežas apgabalos ar Afganistānu, kur darbojas "Taliban" kaujinieki.

2008. gadā pieņemtais nāvessodu moratorijs tika atzinīgi vērtēts, jo pastāv bažas, ka Pakistānas tiesa un policija nespēj nodrošināt godīgu tiesāšanu. Tomēr 2012. gadā Pakistāna pārkāpa savu moratoriju, izpildot nāvessodu notiesātam slepkavam, skaidro "The Guardian".


Написать комментарий