AAS “Balta” pieteiktā rekodatlīdzība zemnieku saimniecībai var pārsniegt 400 000 latus

foto: Reuters
foto: Reuters

Apdrošināšanas AS "Balta" pieteikts uzņēmuma pieredzē lielākais atlīdzību gadījums zemniekiem, kura kopējais atlīdzību apmērs var pārsniegt 400 000 latu, ziņo "Nozare.lv"

Apdrošināšanas sabiedrībā informēja, ka 25.jūnija vakarā Jelgavas novada zemnieku saimniecībā izcēlās ugunsnelaime un liesmas iznīcināja vairāk nekā desmit nozīmīgas lauksaimniecības tehnikas vienības, kas bija novietotas vienā angārā. Saimniecībā jau ir novērtēti zaudējumi un tiek meklētas iespējas aizstāt zaudēto tehniku.

"Baltas" speciālisti nākamajā dienā pēc ugunsgrēka devās uz nelaimes vietu, lai veiktu pirmreizējo apskati un novērtētu zaudējumus. No vairāk nekā desmit speciālās tehnikas vienībām "Baltā" bija apdrošinātas piecas, un sabiedrība sola zemniekam atlīdzināt gan par angāra atjaunošanu, gan par bojāto lauksaimniecības tehniku.

"Šo zemnieku saimniecību varam uzteikt kā pozitīvu piemēru, jo speciālā tehnika tika glabāta apsargājamā angārā, neturot to zem klajas debess un samazinot zādzību risku. Taču no šī gadījuma varam mācīties vairākas nozīmīgas lietas, kas nelaimes brīdī var būt izšķirīgas un dot lielāku drošības sajūtu," aicina "Baltas" īpašumu apdrošināšanas produktu vadītājs Aldis Eņģelis.

Eņģelis skaidro, ka viens no ieteikumiem ir angāru siltināšanā labāk izmantot akmens vati, kas ir nedaudz dārgāka, taču, to lietojot, ir mazāka iespēja, ka notiks tik liels negadījums, kāds piedzīvots Jelgavas novadā.

Turklāt akmens vates izmantošana ļauj nedaudz samazināt apdrošināšanas polises cenu. Diemžēl Jelgavas gadījumā izmantotais putupolistirola materiāls ļāva liesmām izplatīties ļoti ātri. Lai arī ugunsgrēks tika pamanīts gandrīz uzreiz un operatīvi iesaistījās arī ugunsdzēsēji, no liesmām cieta visa speciālā tehnika. Otrs ieteikums ir apsvērt iespēju glabāt tehniku dažādās vietās, samazinot risku vienā nelaimē - ugunsgrēkā vai sabrūkot angāram sniega vai vētras dēļ - zaudēt uzreiz visu.

Saņemot apdrošināšanas atlīdzību, zemnieku saimniecība varēs lēnām atgriezties savu ikdienas darbu ritmā. Pēc pēdējās informācijas, pašlaik nelaimē cietušajai saimniecībai, kas darbojas graudkopības nozarē, ar tehniku ražas novākšanas laikā apsolījuši izlīdzēt gan kaimiņi, gan lauksaimniecības tehnikas tirgotāji, ja līdz tam vēl nebūs izdevies sarūpēt jaunu tehniku. Ja šādos gadījumos klienti visu īpašumu ir apdrošinājuši "Baltā" un iegādājušies uzņēmējdarbības pārtraukšanas apdrošināšanu, tad tehnikas zuduma vai bojājuma dēļ apdrošinātājs atlīdzina summu, ko zemnieks varētu būt guvis kā ienākumus no savas saimnieciskās darbības, ja nelaime nebūtu notikusi.

Ugunsnelaime Jelgavā ir ievērojamākā "Baltas" sadarbības ar lauksaimniekiem vēsturē. Pēdējā laika pieredzē viena no lielākajām atlīdzībām zemniekiem tikusi izmaksāta 2012.gada nogalē, kad par ugunsgrēkā cietušu speciālo tehniku tika atlīdzināti zaudējumi 135 000 latu apmērā.


Написать комментарий