Vīķe-Freiberga: Latvijai jākļūst par draudzīgu vietu uzņēmējiem

foto: commons.wikimedia.org
foto: commons.wikimedia.org

Latvijā nav tā, kā, piemēram, Riodežaneiro, kur gaišā dienas laikā var uzbrukt uz ielas, un Latvija kopumā uzskatāma par draudzīgu valsti – to nevajadzētu vērtēt par zemu.

Tajā pašā laikā būtu jāizdara viss, lai Latviju padarītu par draudzīgu valsti arī uzņēmējiem – gan ārvalstu, gan vietējiem, eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga pauda LNT raidījumā 900 sekundes.

Viņa pārliecināta, ka pašlaik sevišķi svarīgi būtu pilnveidot tiesu sistēmu. «Pēdējo gadu laikā šajā jomā daudz kas ir izdarīts, bet daudz kas vēl ir jāpaveic,» pauda V. Vīķe-Freiberga.

Lai aizturētu emigrāciju uz citām valstīm, Latvijā jārada «brīvas vietas» - uzņēmējdarbībai un profesionālai darbībai, «lai te ir ko darīt un var audzināt savu ģimeni», norādīja bijusī Latvijas prezidente.

Viņa pauda, ka iedzīvotāju emigrācija neilgi pēc pievienošanās Eiropas Savienībai (ES) vērojama arī daudzās citās valstīs. V. Vīķe-Freiberga kā piemēru min Portugāli, no kuras drīz pēc pievienošanās ES uz citām valstīm, piemēram, Lielbritāniju un Franciju, strādāt devās daudzi iedzīvotāji, jo «vecajā Eiropā» tika piedāvātas lielākas algas, taču pašlaik ekonomiskā situācija ir izlīdzinājusies.

Latvijai nākotnē vajadzētu nostabilizēt demogrāfisko sarukumu, un valstī ir nopietni jāuzlabo dzimstība, kuras samazināšanās ir problēma, kas vērojama visā Eiropā. Tāpat Latvija jākļūst par tādu zemi, kuras iedzīvotājiem un amatpersonām nav jāataisnojas par savu esību citu valstu priekšā, pauda V. Vīķe-Freiberga. «Mani tas mazliet tomēr kaitina un kaitināja arī pirms vairākiem gadiem - ka dažkārt ārvalstīs uzskata, ka mūsu esības mērķis ir neizaicināt savu lielo kaimiņu Krieviju,» pauda V. Vīķe-Freiberga.

Runājot par Latvijas pievienošanos eirozonai un iedzīvtāju negatīvo noskaņojumu, bijusī prezidente norāda, ka pēdējos notikumos vienotās valūtas blokā vaina nav pašā valūtā, bet problēma ir vienošanās starp valstīm – visas eirozonas valstis, pievienojoties eirozonai, uzņēmās zināmus kritērijus ievērot, bet, laikam ejot, citas valstis prasības piepildīja, bet citas - ne. «Taču šobrīd eiro ir veselīgākā un labvēlīgākā situācijā, tieši pateicoties šiem bēdu stāstiem, jo pašlaik koordinācija valstu starpā ir labāka nekā pirms vairākiem gadiem,» pārliecināta V. Vīķe-Freiberga.


Написать комментарий