Ilūkstē top jauni dabas tūrisma infrastruktūras objekti īpaši aizsargājamās dabas teritorijās

foto: ilukste.lv
foto: ilukste.lv

Iecienītās atpūtas vietas skaistākajos dabas nostūros bieži tiek negatīvi ietekmētas lielā apmeklētāju skaita dēļ. Atkritumi, nomīdīta zemsedze, izbraukāti ezeru un upju krasti ir šodienas realitāte, ziņo Ilūkstes novada portāls.

Lai mazinātu un novērstu negatīvo apmeklētāju ietekmi uz aizsargājamiem dabas objektiem, Dabas aizsardzības pārvalde uzsākusi Kohēzijas fonda projekta „Antropogēno slodzi samazinošās un informatīvās infrastruktūras izveide Natura 2000 teritorijās” realizāciju.

      Kopumā projekts aptvers 41 Latvijas īpaši aizsargājamās dabas teritorijas, kas atrodas 57 pašvaldībās. Projektu līdzfinansē Eiropas Savienība un to plānots ieviest trīs kārtās. Šobrīd tiek realizēta projekta pirmā kārta. Tūrisma infrastruktūras objekti – skatu torņi, atpūtas vietas, skatu platformas, autostāvvietas, takas, informatīvie stendi, norādes u.c.  tiek izvietoti apmeklētāju iecienītākajās Latvijas īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, arī daudzviet Latgalē.  

       Ilūkstes novadā dabas parkā „Dvietes paliene”, kura galvenā vērtība ir upes paliene kā putniem nozīmīga vieta, līdz rudenim tiks uzbūvēts vēl viens putnu vērošanas tornis (jau otrais pie Skuķu ezera). Dabas parkā ir izvietotas 70 informatīvās zīmes dabas parka robežu apzīmēšanai un 5 informatīvie stendi par dabas vērtībām. Pie informācijas centra  „Gulbji”  tiks uzbūvēta lapene, galdi ar soliem, ierīkota ugunskura vietu, lai vēl plašākā pulkā varētu organizēt dabas izziņas aktivitātes un izglītojošos pasākumus. Minētā atpūtas vieta būs pieejama arī cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

     Viesītes novadā dabas parkā „Sauka” ir uzstādītas 30 robežzīmes un divi informācijas stendi.

     Labiekārtojot vietas, kurās ikviens interesents varēs gūt estētisko baudu vērojot dabu, kā arī papildinot savas zināšanas par norisēm dabas procesos, iecerēts vissaudzīgākā veidā nodrošināt pieejamību tik jūtīgām īpaši aizsargājamām dabas teritorijām un tajās esošajām dabas vērtībām. Dabas aizsardzības pārvalde apzinās lielo darbu un finansiālos līdzekļus, kuri ir un tiks ieguldīti, lai izveidotu infrastruktūras objektus. Ikvienu īpaši aizsargājamās dabas teritorijas apmeklētāju aicinām arī jau esošo infrastruktūru izmantot atbilstoši tās izveidošanas mērķiem. Diemžēl tieši neatbilstoša infrastruktūras izmantošana rada lielus bojājumus, kas samazina tās kalpošanas laiku.    


Написать комментарий