Eiropas presē – par krīzēm, nabadzību un dubultstandartiem

foto: ru.haberler.com
foto: ru.haberler.com

Eiropā viens no šīs nedēļas tematiem bija ASV un Eiropas Savienības brīvās tirdzniecības līgums, un šajā sakarā Francijas prese ir paziņojusi, kurš Eiropas Komisijā ir „57 gadus vecs hameleons”. 

Diskusijas raisījuši arī dati par kopienas valstu bagātību, un vismaz krīzes skartajos dienvidos tie likuši vārdu „solidaritāte” likt pēdiņās. Par šo tēmu ir ko teikt arī poļiem.

„Eiropas Savienības un ASV tirdzniecības sarunu traumatiskā dzimšana.” Ar šādu virsrakstu laikraksts „Euroepan Voice” savā interneta lapā paziņoja, ka pēc ilgām debatēm kopienas valstu tirdzniecības ministri tomēr vienojās par mandātu gaidāmo sarunu delegācijai. Grūtības radīja Francijas kategoriskā prasība mandātā neiekļaut sarunas par kultūras un audiovizuālo sektoru, lai pasargātu filmas un kultūras nozares no Holivudas. To Parīze arī panāca, vismaz daļēji.

Bet notikušais izsauca viļņošanos Eiropas Komisijā, kad tās prezidents Žozē Manuels Barrozu veltīja negaidīti asu kritiku Parīzes virzienā, paziņojot, ka šāda rīcība ir „ārkārtīgi reakcionāra” un „antiglobālistiska”. Šādām uzskatam iebilda pat Eiropas Savienības iekšējā tirgus komisārs Mišels Barnjē, kurš gan pats ir no Francijas, bet Parīze Barrozu izteikumus raksturoja kā „pilnīgi nožēlojamus”. Prese nebija mazāk asa, laikrakstam „Le Monde” Komisijas vadītāju atklāti apsūdzot par piesliešanos „anglosakšiem”, jo viņš tēmējot uz augstu amatu NATO vai Apvienotajās Nācijās, kam būtu vajadzīgs ASV atbalsts. „Šodien, 57 gadu vecumā, šis hameleons meklē savu vietu nākotnē,” skarbs bija „Le Monde” komentārs.

„Redziet, ka bagātākās valstis guva labumu no eiro krīzes, kamēr nabagajām (kā mums), kļuva tikai sliktāk.” Šāds virsraksts šonedēļ rotāja Portugāles laikraksta „i” vāku. Savus apgalvojumus tas balsta uz „Eurostat” datiem par iekšzemes kopproduktu. Piemēram, pašas Portugāles IKP uz iedzīvotāju 2009. gadā bija 80% no Eiropas Savienības vidējā līmeņa, bet pērn jau 75%. Grieķijā kritums bijis vēl straujāks - no 94 līdz 75%. Laikraksts norāda, ka tikmēr Vācijā šis rādītājs pieaudzis līdz 121% no vidējā līmeņa, bet Austrijā vēl vairāk.

Līdzīgu toni ieskandina poļu „Rzeczpospolita” . Tā komentāru lapā vācu kanclere Angela Merkela apsūdzēta par dubultstandartu piekopšanu. Kamēr viņa pieprasa bargus taupības pasākumus Eiropas dienvidos, pirms rudens vēlēšanām Merkeles partija gatavojas pieņemt „populistu programmu pašas valstī, kas ir pilna ar jaunām sociālajām subsīdijām, lielākām pensijām un algām sabiedriskajā sektorā,” raksta laikraksts.


Написать комментарий