Ierēdņi gatavojas streikam

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Latvijas valsts iestāžu, pašvaldību, uzņēmumu un finanšu darbinieku arodbiedrība gatavojas protestiem ar mērķi ierēdniecībā mazināt atšķirības sociālajās garantijās, otrdienas rītā Latvijas Radio sacīja šīs arodbiedrības priekšsēdētājs Andrejs Jirgensons.

Viņš izklāstīja, ka likumos par dažādu sociālo garantiju, piemēram, piemaksu, prēmiju, veselības apdrošināšanas polišu piešķiršanu ierēdņiem rakstīts, ka tās "var piemērot", ja iestādei ir finansējums. Līdz ar to dažādu ministriju pakļautības iestādēs vērojama izteiktāka viena līmeņa darbinieku nevienlīdzība, jo būtiski atšķiras šo iestāžu rocība.

Protesta akcijās varētu piedalīties pat ap 2000 cilvēku, teica Jirgensons.

Viņš arī pavēstīja, ka par ierēdņu nevienlīdzību tiekot gatavotas arī sūdzības Eiropas Cilvēktiesību tiesai.

Vissliktākā situācija sociālo garantiju jomā esot divās sociālajā jomā strādājošās valsts aģentūrās, un arodbiedrība vēlas šo situāciju mainīt, turklāt pēc iespējas ātri.

Ņemot vērā norādītās problēmas, ierēdņu arodbiedrība sākusi gatavot dokumentus streikam, kas varētu notikt šogad. Pašlaik darbinieku sapulcēs kolektīvos un pārrunās ar darba devējiem tiekot apspriesta strādājošo dalība šādā piketā un "gan jau nonāksim pie konkrēta datuma", sacīja Jirgensons.

Sociālās jomas valsts aģentūrās streikot varētu ap 2000 cilvēku jeb 90% darbinieku, apgalvoja Jirgensons, atzīstot, ka citur ierēdņu atsaucība varētu būt mazāka, jo sociālais nodrošinājums ir lielāks.

Iecerēts, ka streika dienā ierēdņu arodbiedrību atbalstīs arī kolēģi Eiropā, piketējot pie Latvijas vēstniecībām.


Темы: , , , ,
Написать комментарий