Vandas Baulinas izstāde „Dzimtas relikvijas” noslēdza ekspozīciju sezonu Daugavpils muzejā

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Piektdien, 14.jūnijā, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā atklāja izstādi „Dzimtas relikvijas” no Daugavpils novada domes Kultūras pārvaldes Kultūrvēsturiskā mantojuma nodaļas vadītājas un arhitektes Vandas Baulinas privātkolekcijas.

Izstādi atklāja jaunākās meitas Justīnas – nākamās J.Vītola Mūzikas akadēmijas studentes – muzikālā dāvana savai mammai.
Izstādē apskatāmi pašu rokām izgatavotie sadzīves priekšmeti, māla trauki, izšūtas salvetes, čuguna gludekļi un vara patvāri, grāmatas, dienasgrāmatas, svētbildes, fotogrāfijas un dokumenti – vārdu sakot viss, bez kā grūti iztikt ikdienā.

Pēc privātkolekcijas īpašnieces vārdiem, viņa nolēma izstādīt mantas, kuras piederēja viņas senčiem un tika glabātas ģimenē: fotogrāfijas, grāmatas, sadzīves priekšmetus, dažādus dokumentus, daļa no kurām pat nebija izskatīta. „Tos redzēja mani bērni un radi, bet gribējās parādīt visiem. Es kā speciāliste vienmēr apbrīnoju vecu dokumentu ārējo skaistumu. Piemēram, ļoti smalki ir noformēts parastais divu koku ēku būvniecības projekts. Mana vectēva mantu sarakstā norādīta gulta, galds, skapis un klavieres, ir saglabājušās arī notis, kuras tagad izmanto mani bērni”, dalījās V.Baulina.

Izstādes atklāšanā viņa pastāstīja par savu māti Annu Undrovieni, dzimušo Šuksteli, kura Lielā Tēvijas kara pirmajā gadā zaudēja mazu meitiņu, vecmāmiņu un savu māju, par to, ka māte centās, lai bērni apmeklētu teātri, mācīja viņus muzicēt. Ar lepnumu tika pieminēts arī vectētiņš – pulkvedis, tēvs – mūziķis, kurš piedalījās kara orķestrī.

„Tas ir lieliski, kad cilvēks zina, kas viņš ir un no kurienes nāk, zina savas dzimtas vēsturi. Man ir informācija par savu dzimtu līdz piektajai paaudzei, tas nav maz. 

Esmu pateicīga mūsu muzejam par šo tradīciju, kuras ietvaros tiek rīkotas izstādes no privātkolekcijām. Ceru, ka ar savu piemēru esmu iedvesmojusi pilsētniekus, jo gandrīz katrā ģimenē ir vecvecmāmiņai piederējušās mantas, fotogrāfijas un dokumenti, kas tiek rūpīgi glabāti, bet ir pieejami tikai ģimenes locekļiem. Tas ir ļoti interesanti, tāpēc ar to jādalās, ar ģimenes vēstures palīdzību var rekonstruēt pilsētas un valsts vēsturi”, uzskata Vanda Baulina.

Muzejā atklātā izstāde kļuva par pagājušā gada maijā Daugavpils Poļu kultūras centrā atklātās Vandas Baulinas izstādes „Manas mammas rokdarbi” savdabīgu turpinājumu un tā būs apskatāma līdz 4.augustam.



Написать комментарий