Eiropas Parlaments: No mājokļa izliktiem iedzīvotājiem nevajadzētu likt maksāt kredītus

foto: topkredit.lv
foto: topkredit.lv

Dalībvalstīm vajadzētu novērst situāciju, kad no mājokļiem izlikti iedzīvotāji ir spiesti turpināt hipotekāro kredītu atmaksu, saka Eiropas Parlaments otrdien pieņemtajā rezolūcijā, kurā arī uzsver, ka ieguldījumi sociālajos mājokļos var palīdzēt Eiropai pārvarēt krīzi,informē, Eiropas Parlamenta Informācijas birojs Latvijā.

"Pienācīgas dzīvesvietas saglabāšana ir viena no būtiskākajām Eiropas iedzīvotāju raizēm. Daudzas ES mājsaimniecības saskaras ar situāciju, kad par mājokli jāmaksā līdz pat 40% no ikmēneša ienākumiem. Pienācīgs sociālo mājokļu piedāvājums var palīdzēt samazināt arī nekustamā īpašuma "burbuļu" risku", teica par paziņojuma izstrādi atbildīgā Eiropas Parlamenta deputāte Karima Delli (Zaļie/EFA, Francija) debatēs pirms balsojuma.

Hipotekāro kredītu atmaksa

Deputāti rezolūcijā aicina dalībvalstis novērst situāciju, kad no mājokļiem izlikti iedzīvotāji ir spiesti turpināt hipotekāro kredītu atmaksu. Eiropas Komisijai un dalībvalstīm jārod risinājums ekonomikas krīzes un bezdarba visvairāk skarto iedzīvotāju problēmām, kas rodas, zaudējot mājokļus. Dalībvalstīm jācenšas visiem spēkiem rast alternatīvus risinājumus izlikšanai, uzsvērts rezolūcijā.

Eiropas līmeņa sociālo mājokļu sistēma

Ieguldījumi sociālajos mājokļos jāizskata ne tikai par izdevumiem, bet arī par produktīviem ieguldījumiem, jo tie palīdz radīt darbavietas, uzsver deputāti. Rezolūcijā deputāti aicina Komisiju noteikt Eiropas rīcības sistēmu sociālajiem mājokļiem, lai nodrošinātu saskaņotu dalībvalstu rīcību valsts pabalstu, struktūrfondu, enerģētikas politikas, nabadzības un sociālās atstumtības apkarošanas un veselības politikas jomā.

Jānodrošina pietiekami līdzekļi daudzgadu budžetā

Sociālie mājokļi ir būtisks faktors stratēģijas "Eiropa 2020" mērķu sasniegšanā, īpaši attiecībā uz nabadzības izskaušanas mērķiem. Līdzekļi ieguldījumiem pienācīgu sociālo mājokļu nodrošināšanā jāpiešķir gan 2014.-2020.gada perioda daudzgadu finanšu shēmā, gan arī dalībvalstu un reģionālo un vietējo pašvaldību budžetos.


Написать комментарий