J.Kuranova: Ejot balsot, emocijas jāatstāj malā

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Rīt gaidāmas pašvaldību vēlēšanas, bet daudzu pilsētnieku attieksme pret šo pasākumu ir skeptiska. Tas ir saprotams, jo 20 gadu laikā cilvēki Latvijā pirms katrām vēlēšanām dzird solījumus, par kuriem vēlāk tiek aizmirsts. Un tomēr rīt nāksies izdarīt savu izvēli, no tās būs atkarīgs, kas vadīs Daugavpili tuvāko 4 gadu laikā.

Izdarot savu izvēli, jāsaprot, ka, piesaistot vēlētāju, deputātu kandidāti izmanto mūsu vājās vietas, solot izpildīt pat neizpildāmo. Viena no partijām savā reklāmā saka: „Mēs darīsim visu, ko varēsim!”, solot samazināt komunālo pakalpojumu tarifus. Taču komunālo pakalpojumu slogs apgrūtina iedzīvotājus nevis pēdējos 2 gadus, bet jau desmit gadus un šie cilvēki jau bija pie varas un neko neizdarīja, lai samazinātu tarifus. Jautājums: kas traucēja to izdarīt? Daži sola samazināt apkures tarifus par 50%, kas ir nereāli. Apkures maksu varētu samazināt, bet, lai to izdarītu, jāveic mājas renovācija, jāmaina apkures sistēma, jāsiltina māja. Pastāv pašvaldības programma, kuras ietvaros var saņemt līdzfinansējumu 80% apmērā. Vai ir daudz interesentu? Ļoti maz. Bet 100% neapmaksās neviens. Tāpēc viss ir mūsu rokās. Kad rēķini netiks samazināti, jums teiks: „Mēs piedāvājām siltināt mājas, jūs negribējāt. Tagad nevajag sūdzēties par rēķiniem”.

Prātā nāk Grigorijs Ņemcovs, kurš saviem vēlētājiem solīja uzcelt konservu rūpnīcu, izveidot jaunas darba vietas, cīnījās ar R.Strodi. Un kas notika – vēlēšanu naktī, kad bija skaidrs, ka viņš būs deputāts, gāja vienoties par koalīciju ar to pašu R.Strodi. Un, cik atceramies, pie varas nāca Rihards Eigims, tādēļ var secināt, ka vienošanās netika panākta. Arī rūpnīcu viņš neuzcēla, jo tā nebija pašvaldības funkcija. Viņš izveidoja darba vietas, kuras ieņēma viņa partijas biedri. Vēlāk kaut kas notika tā, kā nevajadzēja notikt, vara mainījās, Eigima vietā nāca... Lāčplēsis, kuram bija visvairāk mīnusu, jo tā gribēja Grigorijs Ņemcovs, kurš vēlējās atriebties Ritai Strodei. Nav svarīgi, ka Ņemcovs nebija eksperts saimnieciskajos jautājumos un nepārvaldīja latviešu valodu, balsoja, kad redzēja, ka balso koalīcijas partneri. Viņš bija „zelta balss” līdz laikam, kad koalīciju papildināja A.Rimvida-Mickeviča un V.Nadeždins...
Esmu pārliecināta, ka arī pašlaik ir kandidāti, kuri cer kļūt par „zelta balsi” un šantažēt koalīciju. Laiks rādīs.

Izdarot savu izvēli, emocijas atstājiet malā, īpaši neticiet solījumiem, bet izanalizējiet to, kas jums zināms par deputātu kandidātiem, par cilvēkiem, kuri ir viņiem apkārt. Vai jūs vēlētos redzēt pie varas citas personas? Piemēram, Rita Strode raidījuma laikā teica, ka vicemēra amatā redz Pēteri Dzalbi, bet citā raidījumā nožēloja, ka nav vienā partijā ar Jāni Lāčplēsi. Atceramies, ka J.Lāčplēsis bija izslēdzis P.Dzalbi no revīzijas komisijas pieredzes trūkuma dēļ. Bet tagad viņu redz vicemēra amatā. Vai nav interesanti?

Padomājiet arī par tiem plašsaziņas līdzekļiem, kuri pirms gada vai diviem atbalstīja pašreizējo vadību un neuzdeva neērtus jautājumus, kurus uzdot tagad. Neuzdeva jautājumus, jo kā teica viena no mediju kompānijas īpašniecēm: „Iepriekš vinnējām konkursus, bet tagad tos vinnē citi. Iepriekš mūsu jautājumi tika atrisināti ātri, bet tagad mēnešiem ilgi”. Arī citām kompānijām radās iespējas. Tādēļ radās neapmierinātība un kritika. Es arī varētu būt neapmierināta, jo esam lielākais Latgales ziņu portāls un kāpēc dažādas kompānijas sadarbojas ne tikai ar mums? Tagad izteikšu visiem pretenzijas, jo iemeslu ir daudz, vienmēr ir pie kā piesieties. Bet, nu lai paliek. Vēlreiz atkārtoju, izanalizējiet presi un atcerieties viņu pozīciju pirms to īpašnieki vai protežē nolēma iesaistīties politikā. Un ja trūkumus viņi pamana tikai pēdējā laikā, padomājiet, vai ar jums netiek manipulēts.

Vēl viena lieta, par kuru zina ne visi vēlētāji – dažādos sarakstos ir cilvēki, kuri pārstāv citu cilvēku intereses. Piemēram: „Latgales tauta”, no kuras kandidēja G.Ņemcovs, A.Rimvida-Mickeviča, Pēteris Dzalbe. Patiesībā to pārstāvēja tikai Ņemcovs. Ja jums nepatīk kādu iestāžu vai uzņēmumu vadītāji, atcerieties, ar ko viņi draudzējas, kādreiz strādāja, un attiecīgi, vai viņi zaudēs darba vietas, ja pie varas nāks citu partiju pārstāvji? Viss nav tik vienkārši, cienījamie pilsētnieki.

Neieteikšu nevienu kandidatūru, katram pašam jāizvēlas, tikai dariet to bez liekām emocijām. Nāciet rīt, 1.jūnijā, un izdariet savu izvēli.


Написать комментарий