Kora „Promeņ” diriģente: 25 gadus uz mēģinājumiem eju kā uz svētkiem

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Aizvadītās nedēļas beigās Daugavpils Poļu kultūras centra koris „Promeņ” divas dienas svinēja 25 gadu jubileju. Šo nozīmīgu kultūras pasākumu svinēja ar izstādes atklāšanu Poļu kultūras centrā un svinīgu koncertu Daugavpils novada Kultūras namā.

Poļu kultūras centrs parasti rīko interesantus izstāžu atklāšanas pasākumus, arī šī reize nebija izņēmums. Tika piedāvāta neliela filma par Poļu kultūras biedrību, Poļu kultūras centra darbību un to radošiem kolektīviem. Filma tapa pirms pieciem gadiem, un, pēc kora „Promeņ” dalībnieku vārdiem, bija patīkami atcerēties tā laika notikumus.

Poļu kultūras centra vadītāja Žanna Stankeviča pasniedza koristiem diplomus par ilgu un veiksmīgu darbību, tautas tradīciju saglabāšanu un poļu tautas dziesmu popularizēšanu. Izstādē apskatāmas ap 30 fotogrāfijas, kas tapušas kora uzstāšanu laikā. Var apskatīt arī melnbaltās fotogrāfijas un 1989.gada laikrakstu rakstus.

Kora diriģente un vadītāja Ģertūde Keviša pastāstīja portālam Gorod.lv, ka šobrīd korī ir 32 dalībnieki, vecākajam no viņiem ir 92, jaunākajam – 40 gadi.

„Sen esam kļuvuši par vienu lielu ģimeni. Uz mēģinājumiem eju kā uz svētkiem, jūtam viens otru un apmaināmies ar enerģijām. Mājās uztraucos, pārdzīvoju, visu laiku domāju, kā norisināsies mēģinājums vai uzstāšanās, bet, satiekoties ar draugiem no kora, visas raizes pazūd.

Kora sastāvs ir visai pastāvīgs, gadā atnāk 1-2 jauni cilvēki, bet daudzi diemžēl aiziet. Esam apbedījuši ap 20 cilvēkiem, tikpat daudz nevar apmeklēt mēģinājumus sakarā ar veselības stāvokli. Tomēr daudzi solīja ierasties uz jubilejas koncertu”, paziņoja Ģ.Keviša.
Pašlaik kora repertuārā ir ap 300 dziesmām, sākot no visiem zināmajām poļu tautas dziesmām un beidzot ar maz pazīstamajām Daugavpils autoru dziesmām.

Svētku koncertā skanēja publikas iemīļotākās dziesmas, tādēļ koncerts bija sadalīts dažās daļās: pirmā tika veltīta patriotiskai tematikai, otrā – reliģiskajām dziesmām, trešā – poļu tautas dziesmām. Jubileja tika svinēta Slāvu kultūras dienu laikā, tādēļ koncertā skanēja arī krievu, ukraiņu un latgaliešu tautasdziesmas.

Koris „Promeņ” kopā ar Poļu kultūras biedrību mūsu pilsētā tika dibināts 1988.gadā, lai popularizētu poļu tautas dziesmas un saglabātu poļu tautas tradīcijas.



Написать комментарий