Eiropas Savienību šķeļ britu konservatīvos

foto: www.hc.lv
foto: hc.lv

Lielbritānijas premjerministram Deividam Kameronam nācies piekāpties spiedienam no paša partijas eiroskeptiskā spārna puses, izstrādājot likumprojektu, kas paredz 2017. gadā rīkot referendumu par Lielbritānijas iedzīvotāju attieksmi pret Eiropas Savienību.

Taču pat šī piekāpšanās nav atturējusi daļu konservatīvo partijas biedru no nodoma vēlreiz šo jautājumu aktualizēt parlamenta apakšpalātā notiekošajās debatēs par karalienes Elizabetes II uzrunu, kas tradicionāli tiek uzskatīta par vadlīnijām valdībai. Ne tikai opozīcijas partijas, bet arī valdošajā koalīcijā pārstāvētie liberāldemokrāti un britu politologi uzsver, ka D. Kamerons saskāries ar īstu dumpi un viņam būs sarežģīti saglabāt līdera pozīcijas partijā.

Diskusijas par attiecībām ar Eiropas Savienību gan britu sabiedrībā, gan konservatīvo partijas iekšienē rit jau mēnešiem ilgi – tiklīdz parādās kārtējās indikācijas par problēmām eiro zonas ekonomikā, tās uzjundī ar jaunu sparu, atgādina Reuters. Savā programmatiskajā runā janvārī D. Kamerons pavēstīja, ka viņa nodoms ir pārskatīt nosacījumus, ar kādiem Lielbritānija atrodas ES sastāvā, bet pēc tam rīkot tautas nobalsošanu, lai noskaidrotu iedzīvotāju attieksmi pret to. Protams, tas nav ne mēneša un pat ne gada jautājums – šāds scenārijs iespējams tikai tad, ja konservatīvie uzvarēs 2015. gada parlamenta vēlēšanās, un eventuālais referendums varētu notikt 2017. gadā.


Написать комментарий