I.Funte: Daugavpilī pamestas būves jau otro gadu tiek apliktas ar paaugstināto nodokli

foto: gorod.lv
foto: gorod.lv

Daugavpils pilsētas domes Finanšu nodaļas vadītājas vietniece Ivonna Funte paziņoja portālam Gorod.lv, ka Daugavpilī jau otro gadu ir spēkā pašvaldības saistošie noteikumi, saskaņā ar kuriem pussabrukušajām un cilvēku dzīvības apdraudošajām būvēm tiek piemērota paaugstinātā nodokļu likme 3% apmērā, gadījumā, ja būvei nav vērtības, nodoklis tiek aprēķināts pēc zemes kadastrālās vērtības.

Par nepieciešamību piemērot paaugstināto nodokļu likmi lēma pilsētas pašvaldība, savukārt pašlaik minēto normu vēlas ieviest visā valstī: šā gada 7.maijā Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas

Nodokļu politikas apakškomisija konceptuāli atbalstīja ierosinājumu ar nekustamā īpašuma nodokli aplikt būves, kam patlaban nodokli nepiemēro, bet kuras netiek pienācīgi apsaimniekotas – ir sabrukušas, vidi degradējošas un cilvēku drošību apdraudošas.

I.Funte paziņoja, ka pērn Daugavpilī ar 3% nodokli tika aplikti tikai 5 objekti. Minētais nelielais skaits saistīts ar to, ka paaugstinātās likmes piemērošanai nepieciešams noformēt vairākus dokumentus, lai pamatotu likmes piemērošanu, kā arī pašvaldība neesot pārliecināta, ka īpašnieks varēs apmaksāt nodokli un viņam radīsies vēlme sakārtot savu īpašumu.

Pēc I.Funtes domām, ja šī likuma norma tiks apstiprināta valsts līmenī, nevis tikai pašvaldību līmenī, iespējams, ar laiku tā būs iedarbīga un to sapratīs gan būvju īpašnieki, kuri dzīvo ārzemēs, gan investori.

Galīgo lēmumu šajā jautājumā pieņems Saeimas deputāti.


Написать комментарий