Windows 8 vēl neattaisno cerības

foto: wired.com
foto: wired.com

Windows 8 globālos veiksmes ūdeņos Microsoft nav ievedis; Latvijā cer uz labākiem rādītājiem.

Microsoft (MS) vadītājam Stīvam Balmeram jācer, ka, pērn oktobrī tautās palaisto operētājsistēmu Windows 8 nodēvējot par «likmi uz kompāniju», viņš būs pāršāvis pār strīpu. Par spīti oficiālajiem pārdošanas datiem un centieniem caur puķēm runāt par programmatūrā veicamajiem uzlabojumiem, eksperti vērtē, ka patiesībā MS taisa pagriezienu par 180 grādiem, jo piedzīvojusi lielāko jauna produkta izgāšanos biznesa vidē pēdējo 30 gadu laikā.

Kompānija pati ziņo, ka līdz šim pārdoti 100 milj. Windows 8 licenču, kas ir līdzvērtīgi agrāko operētājsistēmu noieta raidītājiem, intervijā Bloomberg sacīja MS Windows nodaļas finanšu direktore Tamija Rellere. Viņa arī teica, ka MS plāno līdz gada beigām Windows 8 ieviest «uzlabojumu».

Pēc IDC datiem gada pirmajā ceturksnī klientiem nosūtīti 900 tūkst. Surface, un Windows 8 un tai līdzīgo Windows RT lieto tikai 1,8 milj. mobilo ierīču, kas ir zem 2% no šā tirgus, raksta Bloomberg.

Tas ir tuvu Latvijā redzamajiem rādītājiem. Latvijā šobrīd populārākā operētājsistēma, atbilstoši Gemius datiem, ir MS operētājsistēma Windows 7. Tās tirgus daļa ir 56,43%. Otrajā vietā ar 30,06% daļu ir Windows XP, kuru vēl aizvien izmanto salīdzinoši daudz lietotāju. Savukārt pērn prezentētās Windows 8 tirgus daļa Latvijā ir 2,93%, kas ir nedaudz pieaugusi, tomēr izrāviens nav sekojis. Līdzīga tirgus daļa jeb 2,65% ir arī operētājsistēmai Windows Vista. Ņemot vērā lielo Windows XP lietotāju skaitu Latvijā, iespējams, izmaiņas operētājsistēmu izvēles jomā Latvijā par labu atvērtā koda produktiem varētu būt pēc 2014. gada, DB pieļāva LATA valdes priekšsēdētājs Jānis Treijs.

Tāpat izmaiņas kopējā operētājsistēmu ainā varētu ieviest tehnoloģiju lietošanas paradumi, jo daļa portatīvo datoru lietotāji nākotnē varētu izmantot tikai planšetdatorus, atzīmēja J. Treijs. Attiecībā uz Windows 8 operētājsistēmu viņš novērojis, ka biznesa vidē uzņēmumi Latvijā nesteidzas pāriet uz šo produktu.


Темы: , , ,
Написать комментарий