Murmastienē dēls ar trim sitieniem pa galvu nogalina savu māti

foto: gorod.lv
foto: gorod.lv

Neilgi pēc tam, kad kāda pensionāre pārdevusi zemi, viņa atrasta mirusi.

Aizdomās par sievietes nosišanu aizturēts viņas dēls, kurš jau iepriekš regulāri no mātes prasījis naudu. Visticamāk, māte nav devusi naudu kārtējai iedzeršanai un notikusi traģēdija.

Dzēris, bet neesot bijis ļauns

Pēc tam, kad 66 gadus veca Varakļānu novada Murmastienes iedzīvotāja Anna 21. aprīlī neilgi pirms pulksten 19 atrasta mirusi savā istabā uz grīdas, policija ierosinājusi kriminālprocesu. Uz sievietes ķermeņa konstatētas vardarbīgas nāves pazīmes – sistas brūces galvā. Saistība ar sievietes nāvi aizturētas divas personas – mirušās 37 gadus vecais dēls Juris un viņa dzīvesbiedre Kristīne. Murmastienes iedzīvotāji, kuri iepriekšējo vardarbīgo nāvi atceras piedzīvojuši pirms apmēram desmit gadiem, ir satraukušies un neziņā. «Tur jau īsti nevar saprast, vai Anna kritusi vai nosista, es Kristīnes vainai notikušajā neticu,» saka kāda sieviete, kura sevi dēvē par aizturēto cilvēku draugu. Vietējie mirušo Annu raksturo kā lādzīgu sievieti, kura nav lietojusi ne alkoholu, ne arī smēķējusi. «Viņa bija mierīgs, vienkāršs lauku cilvēks. Agrāk bija arī sava saimniecība, bet, kopš sašvakoja veselība, gotiņu pārdeva,» »VZ« atklāj blakus mājā dzīvojošais kaimiņš. Ļaudis stāsta, ka dēls un vedekla nestrādā, vien reizēm haltūrās nopelnot kādu piecīti vai kartupeļu maisu, un pamatā pārtikuši no Annas pensijas. Dēlu sieviete audzinājusi viena, jo vīrs, kad bērnam bijuši pieci gadi, miris no pārdzeršanās. Kaimiņš zina teikt, ka Juris agrāk strādājis gaterī, taču saslimis ar tuberkulozi, palicis bez darba, un «dzīve aizgāja uz leju».

«Neticas, ka Juris varēja māti nosist,» teic pensionāre Vija. Viņa Juri nosauc pa nelaimīgu dzērāju, kas izaudzis netīrībā. «Anniņa bija lāga sieva, tikai nekārtīga, netīrīga. Viņa savulaik sovhozā par grāmatvedi strādāja. Juris nu noteikti nekad nav bijis ļauns un bandīts noteikti ne. Vienkārši palaidies, nolaidies, staigāja nekopts. Tiesa, pavisam nesen redzēju Juri – tāds kā sapurinājies, smuks, labi apģērbies, nomazgājies, nebija vairs apaudzis.» Savukārt Anniņa pēdējā laikā bijusi «ļoti švaka uz kājām», savārgusi, mugura sāpējusi, Vija atceras pēdējo tikšanos ar bijušo darbabiedri medpunktā. Toreiz Anna atklājusi, ka pārdevusi apmēram astoņus hektārus zemes. «Runā, ka viņa saņēmusi sešus vai septiņus tūkstošus latu. Tie tur – Juris un viņa sieva – prasījuši viņai naudu. Esmu dzirdējusi runas, ka Juris māti šad tad esot iekaustījis. Šitais lamzaks, man likās – viņš odu nevar nosist!» Murmastienē domā, ka, visticamāk, nauda tad arī bijis iemesls sirmgalves slepkavībai.

Pamet līķi un aiziet pie kaimiņa

To, ka mirušās Annas mājā tīrība un kārtība nav bijusi cieņā, novēro arī »VZ«. Dārza ielas nama pagalmā līdzās pussabrukušam šķūnim kaudzē sakrautas salauztas bērnu rotaļlietas, ratiņi un dažādi atkritumi. Turpat ķēdē piesiets plušķains suns, kurš, ieraugot svešiniekus, bailīgi paslēpjas aiz šķūņa stūra un tikai reizēm klusi ierejas. Nama ārdurvis ir vaļā līdz galam, priekšnama grīda, sienas un reiz balti krāsotās durvis daudz neatšķiras no pagalma dubļainās zemes, gaisā stipri ož pēc kaķu urīna. Durvis uz istabu ir puspievērtas, darbojas televizors. Uz klauvējieniem neviens neatsaucas, tikai pēc skaļiem saucieniem pēc saimnieces zem segas kaut kas sakustas. Gados visai jauna sieviete ātri nomet segu un sabozusies apsēžas uz gultas malas. Viņai mugurā ir virsjaka. Istabā jūtama alkohola dvaka, sievietes ķermenis trīc, iespējams, viņai, pēkšņi izrautai no miega, ir auksti, jo telpā patiešām valda neciešams aukstums, bet, iespējams, viņu māc paģiru nelabums. Mazliet atmiegojusies, Kristīne piekrīt sarunai. Jura neesot mājās, jo kopā ar kādu radinieku aizbraucis uz Pļaviņu morgu pēc mātes līķa, lai pārvestu to uz Varakļāniem. «Rīt raks kapu, un tad jau parīt glabāsim,» teic Kristīne. Ar Juri sieviete dzīvojot jau 11 gadus, precējušies gan neesot. Abiem ir divi kopīgi bērni – 10 un 7 gadus vecas meitenes. Viņas mācoties internātskolā un mājās esot reti. «Tagad pēc visa šā vispār nav zināms, vai viņām atļaus pie mums atgriezties,» īpašu nožēlu gan mātes balsī nejūt. Arī pēdējās brīvdienās, kad mirusi vecmāmiņa, meitenes nav bijušas mājās. Arī pati Kristīne Annai liktenīgajā svētdienā nebija mājās. «Mums ar Juri bija jāiet uz vienu haltūru, Juris pateica, ka neies, bet es no rīta aizgāju strādāt,» stāsta Kristīne. Kad ap pulksten sešiem vakarā viņa atgriezusies, abi satikušies blakus mājā, kur notikusi kārtējā iedzeršana. Tad arī Juris dzīvesbiedrei pateicis: «Mamma nomirusi!» Kristīne uzreiz taujājusi, vai izsaukti mediķi, policija, bet Juris atteicis, ka nevienam nav ziņojis. «Es kopā ar kaimiņa sievu uzreiz skrēju uz māju. Kaimiņiene ar plecu izsita mammas istabas durvis. Es teicu, ka man bail un iekšā neiešu, kaimiņa sieva ir saistīta ar medicīnu, pataustīja un teica, ka mamma jau ir auksta. Izsaucām ātro palīdzību, tad atbrauca policija, eksperti.»

Atzinies, ka iesitis mātei

Kristīne, stāstot, ka baidās palikt mājās viena un ka visas ārdurvis stāv atvērtas, lai izietu «līķa smaka», bijīgi ieved »VZ« Annas istabā. Telpā var ieiet pa divām durvīm – no koridora un citas istabas. Visa Annas dzīve aizritējusi vienā telpā, te viņa gulējusi, skatījusies televizoru un gatavojusi ēst uz elektriskās plīts. Uz nolietotās un netīrās dēļu grīdas skaidri saskatāmi sakaltušu asiņu traipi, līdzās tiem atrodas bļoda – tajā ir netīrs ūdens un lupata. Kristīne noliedz, ka uz grīdas redzamas sakaltušas asinis. «Nē, tās nav asinis! Juris tikai gribēja mazgāt grīdu, nu pēc tam gribēja sakopt,» Kristīne nespēj tuvāk paskaidrot, ko ar šiem vārdiem domājusi. Sieviete rāda, ka tieši te uz grīdas, līdzās dīvānam, ar galvu durvju virzienā gulējusi jau mirusī vīramāte. «Es nezinu, kas todien notika. Tikai varu pateikt, ko Juris man stāstīja. Viņš nav varējis tikt pie mammas istabā, tāpēc izsitis vienas durvis un pārgriezis aukliņu, ar kuru vēl bija nodrošinātas durvis. Juris atradis mammu jau mirušu,» atstāsta Kristīne. Pēc tam dēls devies uz kaimiņmāju, kur vairākas stundas dzēris, līdz no darba atgriezusies Kristīne. «Eksperti teica, ka mamma esot sista, sista pa galvu. Mūs abus aizturēja – mani par to, ka biju iedzērusi, bet Juri aizdomās par mammas nosišanu,» atklāj Kristīne. Pēc divām diennaktīm abi atgriezušies mājās.

 


Написать комментарий