ECB vēlas atteikties no 500 eiro banknotēm 2

foto: ppblog.ru
foto: ppblog.ru

Vācu eksperti piesauc atteikties no 500 eiro banknotēm, apgalvojot, ka šī veida banknote ir nepieciešama tikai noziedzniekiem, naudas viltotājiem un nodokļu nemaksātājiem, ziņo portāls korrespondent.net.

Eiropa saskaras ar ēnu ekonomikas problēmu, tāpēc Vācijā sāka diskutēt par 500 eiro banknotes pareizu pielietošanu. Vācu eksperti apgalvo, ka tā ir „netīrā” banknote, kuru pielieto likumpārkāpēji, tāpēc aicina ECB izņemt no emisijas šo banknoti.

Šī banknote ir reti sastopama, tās apgrozījums ir minimāls. Tā tiek izmantota tikai lielu naudas summu pārvadāšanas gadījumā, tieši tāpēc Vācijas korupcijas novēršanas biroja priekšsēdētājs Kristiāns Humborgs apgalvo, ka šī banknote atvieglo naudas atmazgāšanas procedūru, veicina korupciju un ēnu ekonomikas attīstību.

Šim viedoklim piekrīt Reiners Holznagels, laikrakstā Bild viņš uzstājās ar viedokli, ka šīs naudas zīmes izņemšana no emisijas palīdzēs cīnīties ar ēnu ekonomiku.

Šai idejai piekrīt arī profesors Rūdolfs Hikels. Zinātnieks piedāvā ECB veikt radikālu gājienu: paziņot par 500 eiro banknošu maiņu uz mazākiem nomināliem un pieprasīt, lai personas pierāda šo iegūto finansiālo līdzekļu likumību. Zinātnieks uzskata, ka nelikumīgi iegūtās banknotes pazudīs no apgrozības.

Frankfurtē ECB mītnē jau aprīļa sākumā paziņoja, ka šī tēma nav apspriežama, un piedāvāja eiro banknotēm ieviest jaunas aizsardzības zīmes. 2.maijā emitēs jaunu 5 eiro banknoti, pakāpeniski plāno pārveidot un emitēt jaunas banknotes. Tai skaitā arī 500 eiro banknotes.

24.aprīlī ECB viceprezidents Vitors Konstanciju paziņoja, ka cilvēki ikdienā nelieto šo banknoti, tāpēc esošajā banku sistēmā nemanīs šīs banknotes trūkumu, tāpēc šīs banknotes atcelšana ir svarīgs jautājums.

Pašlaik pēc ECB sniegtajiem datiem apgrozībā ir ap 600 miljoniem eksemplāru, kopējā vērtība ir 290 miljardi eiro.

Ir jāatzīmē tas, ka eirozonas valstīs lieto lielo nominālu banknotes mazos apmēros. Tā Spānijā lielākā naudas zīme 10 000 pesetas (apmēram 60 eiro), Grieķijā – 10 000 drahmu (mazāk par 30 eiro). Tikai Vācijā bija aktuālas 1000 markas, tas ir 510 eiro vērtībā. ASV, piemēram, jau sen nav banknošu lielāku par 100 $.


Написать комментарий

Biški vajag donmāt līdzi, ko raksta. Kādas 1000 mārciņas Vācijai, kur vienmēr bijusās markas!

Gan jau sajaucās ar Angliju, smaids

Написать комментарий