DU prorektore: IZM vainas dēļ mūsu studenti diplomu vietā varētu saņemt akadēmisko izziņu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Sakarā ar to, ka Izglītības un zinātnes ministrija līdz šim laikam nav organizējusi augstskolu studiju programmu akreditācijas procesu atbilstoši Likumam par augstāko izglītību, Daugavpils universitātes (DU) studenti diplomu vietā varētu saņemt akadēmiskās izziņas, portālam Gorod.lv paziņoja DU prorektore Irēna Kaminska.

Ja tuvākajā laikā situācija nemainīsies, profesionālās maģistra studiju programmas studējušie, kuri iegūst mūzikas skolotāja specialitāti, pabeigs studijas ar izziņu, kas apliecinās, ka viņi ir studējuši DU, bet kas netiek uzskatīta par oficiālo dokumentu.

Pēc prorektores vārdiem, saskaņā ar Likumu par augstāko izglītību pagājušā gada septembrī visām mācību iestādēm bija jāuzsāk augstskolas studiju virzienu akreditācija. Līdz šī gada 29.februārim izglītības un zinātnes ministrijai bija jāakreditē studiju virziens „Izglītība”, kas līdz šim tā arī nav noticis. Savukārt līdz 14.maijam jābūt akreditētiem dabaszinātņu un inženierzinātņu, datortehnoloģiju un lauksaimniecības virzieniem, bet līdz 31.maijam – ar pedagoģiju, sociālajām un humanitārajām zinātnēm, sporta, vēstures un filozofijas saistītam virzienam.  

Irēna Kaminska ir pārliecināta, ka atlikušajā laikā ministrija diez vai paspēs akreditēt visus augstākminētos virzienus, jo šajā sakarā nekas netiek darīts.

„Esam neapskaužamā situācijā, jo līdz ar akreditāciju beidzas arī daudzu studiju programmu licenču termiņš. Studenti cieš, jo izglītības un zinātnes ministrs netiek galā ar savām politiskajām ambīcijām. 

Iepriekš visu Latvijas augstskolu prorektori tika sasaukti uz ikmēneša sapulci, kas notika ministrijā un kurā viņi tika informēti par pieņemtiem noteikumiem, likumiem un grozījumiem. Pašlaik visu informāciju uzzinu no plašsaziņas līdzekļiem”, - pastāstīja DU prorektore.

I.Kaminska apliecināja, ka topošie mūzikas skolotāji noteikti saņems diplomu par augstākās izglītības iegūšanu, tomēr tas notiks tikai pēc studiju virziena akreditācijas. Pagaidām viņiem ir visas iespējas saņemt tikai akadēmisko izziņu.

Šobrīd tik neapskaužamā situācijā nonākuši tikai vienas studiju programmas pārstāvji, bet, ņemot vērā ministrijas attieksmi pret akreditācijas procesu, var ciest valsts augstskolu vairāku citu virzienu studenti.

Jāatzīmē, ka neapmierinātību par šādu ministrijas attieksmi pret akreditācijas procesu jau izteikusi Rektoru padome, Latvijas Studentu apvienība un DU Studentu padome, iesniedzot savus ierosinājumus Ministru kabinetā. Tomēr no valsts puses atbildes reakcija pagaidām nav sagaidīta.


Написать комментарий