ASV mudina Ķīnu 'iegrožot' Ziemeļkoreju

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

ASV mudina Ķīnu izmantot visus savus līdzekļus, lai palīdzētu savaldīt Ziemeļkorejas "destabilizējošās" darbības. Sagaidāms, ka ASV valsts sekretārs Džons Kerijs piektdien Dienvidkorejā aicinās Pekinu steidzami sākt sarunas ar Phenjanu, piektdien vēsta raidsabiedrība BBC.

"Nav noslēpums, ka Ķīnai ir visvairāk sviru, vislielākā ietekme uz Ziemeļkoreju, un es domāju, ka pašos pamatos mēs gribam izmantot dažas no šīm svirām, pretējā gadījumā situācija ir ļoti destabilizējoša un apdraud visu reģionu," uz Kerija lidmašīnas klāja žurnālistiem atklāja kāda augsta ranga amatpersona.


Amatpersona piebilda, ka ASV vēlas, lai Ķīna sajūt steidzamu nepieciešamību apturēt šo eskalāciju sarunās ar Phenajnu. Ziemeļkorejas centieni iegūt ar kodolgalviņām bruņotas raķetes ir apdraudējums stabilitātei, kas ir ļoti nepieciešama Ķīnai, skaidro amatpersona, tāpēc Ķīnai un ASV ir kopīgas intereses reģiona kodolatbruņošanā.

ASV valsts sekretārs Kerijs piektdien dodas savā pirmajā Āzijas tūrē un apmeklēs Seulu, Tokiju un Pekinu. Vizīte notiek laikā, kad reģionā valda spriedze Phenjanas izteikto draudu dēļ, ka tā varētu sarīkot kodoluzbrukumu saviem ienaidniekiem.

Ziemeļkoreja ir izmēģinājusi gan starpkontinentālās raķetes, gan kodolieročus, bet vairums ekspertu uzskata, ka Phenjanas rīcībā nav pietiekami maza kodolgalviņa, ko varētu uzmontēt raķetēm. Tomēr ceturtdien ASV Kongresa sēdē izskanēja izlūkdienestu informācija, ka Phenajnai varētu būt izdevies radīt raķetēm piemērotu kodolierīci.

Šāds notikumu pavērsiens varētu mainīt pēdējo 20 gadu diplomātisko pieeju Ziemeļkorejas kodolprogrammas jautājumā, prognozē BBC.

Pentagons gan vēlāk paziņoja, ka tas būtu "nepareizi uzskatīt, ka Ziemeļkorejas režīmam ir pilnībā pārbaudītas, attīstītas vai demonstrētas ziņojumā pieminētās kodolspējas".

Vēstīts, ka Ziemeļkorejas draudu un raķešu dēļ, kas pārvietotas uz valsts austrumu piekrasti, Japānas galvaspilsētā Tokijā kopš otrdienas uzstādītas pretraķešu aizsardzības sistēmas. Militārās novērošanas trauksmes līmeni trešdien paaugstināja ASV un Dienvidkoreja, bet ceturtdien trauksmes līmenis paaugstināts arī ASV Klusā okeāna teritorijā Guamā.

Tiek uzskatīts, ka Ziemeļkoreja uz savu austrumu piekrasti ir pārvietojusi vismaz divas vidēja darbības rādiusa raķetes "Musudan", kuru darbības rādiuss ir starp trim un četriem tūkstošiem kilometru. Tikmēr vārdā neminētā Dienvidkorejas amatpersona stāstīja, ka Ziemeļi vienlaikus varētu izšaut trīs raķetes "Musudan", "Scud" un "Nodong".

Ceturtdien mediji vēstīja, ka uz mobilajām palaišanas iekārtām uzstādītās raķetes paceltas šaušanas pozīcijā, taču vēlāk atkal nolaistas.

Bažas rada fakts, ka "Musudan" raķetes nav pārbaudītas un varētu darboties kļūdaini, skaidro "Sky News". Gadījumā, ja raķetes apdraudētu sauszemi, tās tiktu notriektas. Japānas, ASV un Dienvidkorejas militārās iespējas ļauj to izdarīt dažu sekunžu laikā, uzsver "Sky News". Tomēr nav zināms, kā uz raķešu notriekšanu reaģētu Phenjana.

Jau vēstīts, ka pastiprināta spriedze Korejas pussalā valda kopš Phenjanas  trešā kodolizmēģinājuma februārī, uz ko ANO Drošības padome reaģēja ar jaunu sankciju ieviešanu pret izolēto valsti. Phenjanas draudi ievērojami intensificējās martā, kad sākās ikgadējās Dienvidkorejas un ASV kopīgās militārās mācības. Vašingtona un Seula apgalvo, ka tām ir aizsardzības raksturs.

Tikmēr Phenjana tās sauc par naidīgu spēku mācībām un ir pastiprinājusi kaujas gatavību un izteikusi virkni draudu, tai skaitā pieminot kodoltriecienu ASV.


Написать комментарий