A.Ivanovs: Neformālās izglītības centrā var īstenot bērnības sapņus vai attīstīt savus talantus

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Jau vairāk nekā pusgadu darbojas Jauniešu neformālās izglītības centrs, kas ir Daugavpils pilsētas domes Jaunatnes departamenta struktūrvienība. Lai uzzinātu vairāk par centra darbību, portāla Gorod.lv korespondente vērsās pie centra vadītāja Aleksandra Ivanova.

- Sakiet, lūdzu, ar kādu mērķi tika izveidots Jauniešu neformālās izglītības centrs?

- Neformālās izglītības ideja saistīta ar to, lai katram jaunietim – daugavpilietim vai cita reģiona iedzīvotājam – dotu iespēju iesaistīties kādas jauniešu organizācijas darbībā, uzzināt ko jaunu un lietderīgi pavadīt savu brīvo laiku. Tādēļ katrs var iesaistīties kāda kolektīva darbībā un attīstīt savas iemaņas un prasmes. Tas ir pieredzes apmaiņas process.

- Runājot par jēdzienu „neformālā izglītība”, kā Jūs to paskaidrotu?

- Tas ir visai plašs jēdziens un mūsu pilsētā tas ir kaut kas jauns. Jāsāk ar to, ka katram zināms, kas ir formālā izglītība, kas tiek iegūta skolās un augstskolās, un pastāv arī savdabīga pieredzes apmaiņa, ko sauc par neformālo izglītību. Mums nav jāsniedz jauniešiem kādas noteiktas zināšanas, drīzāk viņi jāieinteresē un jāpalīdz attīstīt jauniešu talanti.

- Ivanova kungs, pastāstiet, kā darbojas centrs, ar ko šeit nodarbojas jaunieši?

- Mūsu centra 25 telpās darbojas ap 20 dažādu jauniešu organizāciju, katra no kurām strādā savā virzienā – viena nodarbojas ar skulptūru veidošanu, cita – ar fotogrāfiju, vēl kāda ieraksta džinglus. Jāatzīmē, ka sākumā pie mums darbojās tikai 8 šāda veida organizācijas, šobrīd to skaits ir pieaudzis. Katru dienu pie mums pulcējas 50-100 jaunieši, kas vidēji ir 10-12 aktīvas organizācijas.  Jauniešu organizācijas sadarbojas savā starpā, piemēram, pašlaik tiek apspriestas ar Pilsētas svētkiem saistītās aktivitātes.

- Ko Jūs uzskatāt par lielāko sasniegumu centra darbības laikā?

- Esam paveikuši daudz – sapulcējuši vienās telpās tik daudz jauniešu organizāciju, kas mūsu pilsētā nekad nav noticis. Katra organizācija darbojās atsevišķi, katrai bija sava vieta. Savukārt šobrīd fotogrāfi darbojas ar māksliniekiem, rokmūziķi izmēģina savus spēkus radio pārraižu vadītāja lomā, t.i., notiek pieredzes apmaiņa, jaunieši ir daudz saliedētāki un tas ir lieliski. Tas liecina, ka pilsētā ir daudz jauniešu, neskatoties uz to, ka daudzi apgalvo pretējo. 

- Interesanti, ar ko Neformālās izglītības centrs atšķiras no citiem interešu pulciņiem?

- Viena no atšķirībām saistīta ar to, ka mūsu centra aktivitātes sākas pēc plkst.16:00, jo jāsaprot, ka kāds strādā, kāds mācās. Pie mums nāk jaunieši vecumā no 14 līdz 25 gadiem. Tāpat katra centrā esošā organizācija ir atbildīga par savām telpām un mācību procesu.

- Sakiet, kādā veidā jaunieši iegūst informāciju par centru?

- Informācija par mūsu pasākumiem ir pieejama Jaunatnes departamenta mājas lapā, tur norādīta arī kontaktinformācija. Jebkurš interesants var uzrakstīt, piezvanīt mums vai apmeklēt centru. Ja jaunieti kaut kas interesē, viņš noteikti atradīs centrā domubiedrus. Pie mums var spēlēt biljardu, dejot, apgūt austrumu cīņas mākslu – interešu loks ir ļoti plašs, tādēļ centrā var īstenot bērnības sapņus vai attīstīt savus talantus.

- Pastāstiet par tuvākā laika pasākumiem, kurus jaunieši varētu apmeklēt.

- 19.aprīlī Neformālās izglītības centrā notiks seminārs par Lielo talku. Šomēnes mēs daudz darbojamies ārpus mūsu centra telpām. Piedalīsimies jauniešu forumā, kas norisināsies 25.aprīlī, jauniešu izstādē par izglītības iespējām, kura notiks „Renesansē”. Gatavojamies raidījumam „Ir jautājums”.
 


Написать комментарий