M.Ivanova-Jevsejeva: Grozījumi par padomju simbolikas aizliegumu apdraud 9.maija svinēšanu Daugavpilī

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Saeimas deputāte no Daugavpils Marjana Ivanova-Jevsejeva paziņoja portālam Gorod.lv, ka viņa esot pret pirmajā lasījumā pieņemtajiem grozījumiem Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā, kuri paredz aizliegt bijušās PSRS un Latvijas PSR simbolikas izmantošanu publiskos izklaides, svētku, piemiņas, sporta un atpūtas pasākumos: 59 deputāti bija par grozījumu pieņemšanu, 28 – pret, 1 atturējās.

M.Ivanova-Jevsejeva uzskata, ka grozījumi tiek pieņemti tik steidzami, lai likums stāstos spēkā līdz 9.maijam. Aizlieguma formulējums jau iekļauts likumā „Par sapulcēm, gājieniem un piketiem”, šobrīd to plāno iekļaut arī likumā par pasākumu drošību. Deputāte atzīmē, ka joprojām netiek precizēts, kas tieši ir domāts ar minēto jēdzienu.

„Balsošana bija nepareiza un pārsteidzīga, un tagad Georgija lentītes, medaļas, kara laika dziesmas var tikt aizliegtas. Tādējādi 9.maija pasākumi, kuri tradicionāli norisinās Dubrovina parkā, var tikt apdraudēti. Šobrīd nav skaidrības, kas un kā interpretēs aizliegumu, kas policijas uztverē tiks uzskatīts par aizliegto atribūtu un kā rīkosies policijas darbinieki”, - atzīmēja M.Ivanova-Jevsejeva.

Deputāte uzskata, ka likumā jāiekļauj visa atribūtika, kas tiek aizliegta. Tiek plānots, ka 18.aprīlī grozījumi tiks apstiprināti galīgajā lasījumā, tādēļ deputātiem esot dažas dienas, lai sagatavotu ierosinājumus šim likumprojektam. M.Ivanova-Jevsejeva cer, ka viņas kolēģi rīkosies prātīgi, izvērtēs pieņemto lēmumu un precizēs to.

Jebkurā gadījumā deputāte no Daugavpils vēlas riskēt un 9.maijā kā parasti piespraust Georgija lentīti, kā arī papildināt „Piemiņas sienu” ar jaunām fotogrāfijām un atribūtiku. „Ja mana rīcība tiks vērtēta kā pretlikumīga, tas ļaus atgriezties pie šī jautājuma apspriešanas un precizēšanas. Manā rīcībā ir informācija, ka dažu Daugavpils skolu direktori plāno aizliegt bērniem un darbiniekiem piespraust Georgija lentīti. Un tas notiek nevis tādēļ, ka viņi ir pret, bet gan tādēļ, ka neizprot šo normu”, - paziņoja deputāte.

Jāatzīmē, ka citi deputāti no Daugavpils nobalsoja diezgan savādi. Par likumprojekta steidzamību nobalsoja deputāts no Daugavpils Jānis Lāčplēsis, Rihards Eigims nebalsoja, kaut arī piedalījās sēdē. Par likumprojekta pieņemšanu nobalsoja Rihards Eigims, bet Jānis Lāčplēsis nebalsoja.

Šobrīd bijušās PSRS, Latvijas PSR un nacistiskās Vācijas simbolikas izmantošana aizliegta pasākumos, kuri atrunāti likumā „Par sapulcēm, gājieniem un piketiem”. Savukārt uz publiskiem izklaides, svētku, piemiņas, sporta un atpūtas pasākumiem tas pagaidām neattiecas.


Написать комментарий