Dziedošie kolektīvi un «gvelži» tiksies desmito reizi

Kolāža: lat.gorod.lv
Kolāža: lat.gorod.lv

Šī ziema iepriecināja daudzus, taču nu jau šķiet, ka šī pati ziema sāk arī nogurdināt. Tā vien gribas, lai līdz ar skanīgajām zīlīšu pavasara dziesmām, kuras jau dzirdamas ik rītu aiz loga, sniegs izkustu mazās tērcītēs un pazustu, dodot ceļu jaunam sākumam, liekot mainīties dabai un cilvēkam.

Ziemas mēnešos cilvēks mēdz dzīvot tādā kā saudzīgā režīmā, taupot spēkus, bet, kad nāk pavasaris, mostas ne tikai pozitīvās emocijas, bet arī tādas emocijas, kas rada skumjas vai smeldzi. Cilvēka daba arī sajūt, ka tai gribas vēl kaut ko, ka tagadējais dzīves režīms nav tāds, kā gribētos, ka gribas piepildīt kādu vēlēšanos, izdarīt ko citādāku nekā ierasts.

Gribētos, lai, ar jūsu visu aktīvu līdzdalību, citādāks kļūst arī X Dziedošo kolektīvu un „gvelžu” saiets „Auni kõjas, laksteigola!”, kurš šoreiz izskanēs tikai un vienīgi latgaliešu valodā!

Tāpēc, 27.aprīlī plkst. 14.00 visi tiekat mīļi gaidīti Dagdas novada Tautas namā jubilejas - X Dziedošo kolektīvu un “gvelžu” saietā “Auni kõjas, laksteigola!”, informē Dagdas novada portāls.

Galda dziesmu dziedāšanas svētkos var piedalīties gan jauniešu, gan pieaugušo ansambļi, folkloras kopas, lauku kapelas, dziedoši darba kolektīvi, kā arī individuāli izpildītāji, kam ir sagatavots galda dziesmu dziedāšanas svētkiem atbilstošs repertuārs.

“Gvelžu” saietā var piedalīties gan individuāli stāstnieki, gan stāstnieku grupas.

Pēc saieta nolikuma, dalībniekiem tiek dots uzdevums sagatavot trīs galda dziesmas (var tikt izmantots folkloras krātuves materiāls) latgaliešu valodā. Rezervē jabūt 2 dziesmām, kuras tiks izmantotas riņķa dziedājumā, un, pēc dalībnieku domām, nepelnīti aizmirstas. Ja dziesma nav pazīstama, saieta dalībniekiem ir jāsagatavo tekstu un nošu materiālu (ja tas ir iespējams) 15 – 20 eksemplāros, kas kalpos kā izglītojošs materiāls un ļaus iesaistīties kopīgā dziedājumā gan dalībniekiem, gan skatītājiem.

Dziedošo kolektīvu un „gvelžu” saiets „Auni kõjas, laksteigola!” Dagdā notiks jau desmito reizi. Katru gadu, blakus esošajiem mērķiem, tiek paredzēts kāds jauns mērķis, kas rosina pasākuma dalībniekus rakt un meklēt, celt gaismā sen aizmirsto, pielāgot mūsdienu kultūrvidei, sanākt kopā un dalīties savā pieejā.

Šogad gribam pievērst uzmanību latgaliešu tradicionālās kultūras vērtībām, kas izskanēs latgaļu valodā dziedātajas dziesmās un stāstnieku stāstītajos stāstos.


Написать комментарий