Obama: Divu valstu risinājums joprojām ir dzīvotspējīgs

foto: rus.ruvr.ru
foto: rus.ruvr.ru

ASV prezidents Baraks Obama, viesojoties Izraēlā un palestīniešu teritorijās, ceturtdien uzsvēris, ka divu valstu risinājums joprojām ir dzīvotspējīgs, bet atturējies no striktas nostājas ieņemšanas jautājumā par Izraēlas īstenotās kolonistu mājokļu būvniecības apturēšanu.

Šī ir Obamas pirmā vizīte Izraēlā prezidenta statusā.

Vizītes otrajā dienā Obama apmeklējis Rietumkrasta politisko galvaspilsētu Rāmallu, kur viņam notika ilgas sarunas ar palestīniešu pašpārvaldes prezidentu Mahmudu Abasu.

Obama ieradās Rāmallā ar jūras kājnieku helikopteru no Jeruzalemes.

Tiekoties ar Obamu, Abass paziņoja, ka palestīnieši neatgriezīsies pie sarunām, kamēr Izraēla turpinās būvēt kolonistu mājokļus uz palestīniešu zemes.

Mieru nevar panākt caur "vardarbību un okupāciju, un sienām", liedzot bēgļiem viņu tiesības, paziņoja Abass.

Obama savukārt apliecināja, ka Vašingtona vēl arvien atbalsta neatkarīgas Palestīnas valsts izveidošanu un atbalsta Izraēlas okupācijas izbeigšanu.

Kopīgā preses konferencē ar Abasu ASV prezidents uzsvēra, ka divu valstu risinājums joprojām ir dzīvotspējīgs un palestīniešu tauta ir pelnījusi okupācijas beigas.

"Izsakoties vienkārši, palestīnieši ir pelnījuši paši savu valsti," atzīmēja Obama.

Viņš nevilcinoties atzina, ka Izraēlas īstenotā kolonistu mājokļu celtniecība nenāk par labu miera procesam, tomēr, palestīniešiem par sarūgtinājumu, izvairījās no jautājuma par apmetņu celtniecības iesaldēšanu.

Kolonistu apmetņu būvniecības atsākšana okupētajās teritorijās bija galvenais iemesls, kāpēc palestīnieši 2010.gada septembrī atteicās piedalīties tiešās miera sarunās ar Izraēlu, to turpināšanu laikā, kad Izraēla īsteno okupēto teritoriju kolonizāciju, uzskatot par bezjēdzīgu. Un, neraugoties uz starptautiskās sabiedrības centieniem, tiešās sarunas joprojām nav atsāktas.

Izraēla ir paudusi gatavību atsākt sarunas, bet bez priekšnosacījumiem.

Obama jau pirms vizītes paziņoja, ka tās laikā negatavojas nākt klajā ar jauniem priekšlikumiem, kas varētu atdzīvināt strupceļā nonākušās sarunas, un norādīja, ka viņa mērķi ir klausīties un noskaidrot, kāds ir abu pušu nākotnes redzējums un stratēģija.


Написать комментарий