Polija signalizē par stabilitāti eirozonā; atsāk sarunas par eiro ieviešanu

foto: 15min.lt
foto: 15min.lt

Sekojot Latvijas un Lietuvas eiro ieviešanas sagatavošanās procesam, Polija piektdien uzsākusi nacionāla mēroga debates par to, kā un kad valsts varētu ieviest Eiropas vienoto valūtu, vēsta Financial Times.

Līdz šim Polijas nostāja bija stingra - eiro valsts neieviesīs, kamēr situācija vienotās valūtas blokā nebūs stabilizējusies.

Ņemot vērā, ka Polijā samērā strauji samazinās budžeta deficīts, valsts visus kritērijus eiro ieviešanai varētu izpildīt 2015. gadā.
Varšava, kas reiz bija izvirzījusi mērķi eirozonai pievienoties 2012. gadā, pēdējo gadu laikā pieturējās pie pārliecības, ka eirozonai sākotnēji jātiek galā pašai ar savām problēmām, un tikai tad Eiropas Savienības sestā lielākā ekonomika būtu gatava apspriest eiro ieviešanas jautājumu.

Tomēr šonedēļ Polijas premjers Donalds Tusks izteicās, ka «būt tikai daļēji Eiropā ir ilūzija». Valsts valdība ir nolēmusi, ka Polijai «ir jābūt iesaistītai procesos, nevis jāpaliek perifērijā».

«Mēs neesam ieinteresēti iestādies tādā eirozonā, kas pēc tam var sabrukt,» sarunā ar laikrakstu Financial Times vēl 2012. gada oktobrī sacīja Polijas finanšu ministrs Jaceks Rostovskis. Viņš gan arī toreiz sacīja, ka Polija eirozonā gatava iestāties tikai tad, ja Eiropas vienotās valūtas telpa reformēsies un situācija tajā stabilizēsies.

Tāpat pērn septembrī izteicās Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis. «Mēs esam gatavi pievienoties, kad jūs būsiet atrisinājuši savas problēmas un kad mēs varēsim pateikt saviem iedzīvotājiem - «mēs varam droši iestāties»,» sarunā ar Vācijas laikrakstu Frankfurter Allgemeine Zeitung, sacīja R. Sikorskis. «Jūs nevarat mūs vainot par to, ka mēs nevēlamies iestāties eirozonās, kamēr to piemeklējusi smaga krīze,» viņš piebilda.

Jau vēstīts, ka Latvija eirozonā plāno iestāties 2014. gada janvārī, bet Lietuvas Centrālā banka un valdība vienojušās, ka eiro valstī tiks ieviests 2015. gadā un, lai to panāktu, valsts centīsies samazināt inflācijas līmeni


Написать комментарий