Astronomi pieļauj atkārtoto meteorītu eksploziju iespēju

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

Populārais astronoms Ilgonis Vilks neizslēdz iespēju, ka Zemi varētu sasniegt vēl kāds asteroīda mazs pavadonis – meteorīts, kas atkal varētu izraisīt kādu katastrofu, ziņo "kasjauns.lv"

Astronoms arī pieļāva, ka virs Urāliem uzsprāgušais meteorīts varētu būt piektdienas vakarā pāri Zemei lidojošā milzu asteroīda pavadonis. Pēc viņa teiktā, virs Čeļabinskas meteorīts uzsprāga apmēram 10 – 20 kilometrus augstumā, bet milzu asteroīds lidos 1000 reižu augstāk un tādā augstumā tas Zemi ietekmēt nevar.

Tomēr nevar izslēgt, ka Zemei šādā situācijā "neuzbrūk" mazāki meteorīti – asteroīda pavadoņi. Lielajiem asteroīdiem bieži vien ir arī nelieli pavadoņi. Ja lielais asteroīds neskars mūsu atmosfēras slāņus un Zemi neietekmēs, tad viņa daudz mazākie pavadoņi, kas varētu būt tikai pāris metru diametrā, varētu pietuvoties Zemes atmosfērai.

Saskaņā ar zinātnieku rīcībā esošo informāciju nevienā citā gadījumā, kad virs Zemes eksplodējis meteorīts, nav bijis tik liels cietušo skaits kā piektdien, skaidro Lielbritānijas Karaliskās astronomu biedrības atbildīgā sekretāra vietnieks Roberts Masejs.

"Es nevaru iedomāties nevienu citu vēsturē fiksētu gadījumu, kad tik lielu cilvēku skaitu netieši būtu ievainojis tāds objekts (..), gadījumi, kad tiek ievainoti cilvēki, ir ļoti ļoti reti," spriež Masejs.

Nelieli kosmisko iežu gabali parasti sadeg Zemes atmosfērā, un tikai ārkārtēji retos gadījumos tie nonāk līdz zemākajiem atmosfēras slāņiem, radot triecienvilni. Tas, pēc Maseja teiktā, acīmredzot piektdien noticis arī Krievijā.

Pēc Maseja vērtējuma, piektdien virs Krievijas uzsprāgušais meteorīts nav bijis lielāks par desmit metriem diametrā.

"Šādi gadījumi nav bieži - 20.gadsimtā nokrita vairāki lieli [meteorīti], no kuriem vismaz divi uzsprāga virs Sibīrijas, bet divas trešdaļas Zemes klāj okeāni, tādēļ mēs parasti to neredzam," viņš piebilda, uzsverot, ka piektdien virs Krievijas notikušajam sprādzienam nav "pilnīgi nekādas saistības" ar asteroīdu "2012 DA 14", kas piektdien palidos garām cieši līdzās Zemei.

Meteorīta sprādziens "notika 12 stundas agrāk, kas ekvivalents vairāk nekā pusmiljonam kilometru [kosmosā], un šķiet, ka [meteorīts] pārvietojās citā virzienā - austrumu-rietumu, kamēr asteroīds šovakar pārvietosies no dienvidiem uz ziemeļiem," uzsver eksperts.
Kā ziņoja portāls Mixnews, Krievijā, Urālu federālajā apgabalā, piektdien nokrita meteorīta atlūzas, izsitot ēku logu stiklus un ar to lauskām ievainojot gandrīz pustūkstoti cilvēku. 14 cilvēki nogādāti slimnīcā, un deviņu cilvēku veselības stāvoklis tiek vērtēts kā smags un vidēji smags.

Meteorīta atlūzas ir nodarījušas postījumus ēkām sešās pilsētās, tostarp Kopeiskā un Čeļabinskā, kur izsisti logu stikli skolās un slimnīcās, kā arī dzīvojamās ēkās. Čeļabinskā atcēla divas hokeja spēles ledus hallei nodarītu postījumu dēļ. Apkaimē atceltas mācības skolās un bērnudārzos.


Написать комментарий