Diplomātiskā darbinieka dienā Krievijas Ģenerālkonsulātā Daugavpilī atcerējās mūsu attiecību vēstures lappuses

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Svētdien, 10.februārī, Krievijas diplomātiskie darbinieki svinēja savus profesionālos svētkus, kurus nesen ieviesa valsts prezidents Vladimirs Putins.

Datums netika izvēlēts nejauši – 1549.gada 10.februārī pirmo reizi dokumentos tika minēta ārpolitikas iestāde, kas kļuva par Krievijas diplomātiskā dienesta pirmsākumu.

Par godu Diplomātiskā darbinieka dienai KF Ģenerālkonsulāts Daugavpilī organizē izstādi, kura tiek veltīta Krievijas diplomātijas vēsturei. Pērn šāda veida ekspozīcija tika veltīta Krievijas diplomātiskajam dienestam, bet šogad klātesošo uzmanībai tika piedāvātas Latvijas-Krievijas attiecību vēstures lappuses.

Atklājot izstādi, KF Ģenerālkonsuls Daugavpilī Oļegs Ribakovs atzīmēja, ka tajā piedāvātas dokumentu no Ārlietu ministrijas arhīviem fotokopijas, kuras nekur citur nav atrodamas. Piemēram, 1920.gada augustā KSFPR un LR parakstīja Pamiera līgumu, 1927.gadā – Tirdzniecības līgumu, bet 1932.gadā – „Līgumu par divpusēju attiecību nostiprināšanu”. Kā arī izstādē apskatāmas dažāda veida fotogrāfijas un vēsturisko notikumu fotofakti. Atsevišķais stends ir veltīts Ģenerālkonsulāta vēsturei Daugavpilī.

Jāatzīmē, ka mūsu pilsēta arī devusi savu ieguldījumu vēsturē, jo Krievijas diplomātijā darbojušies cilvēki, ar kuriem mēs lepojamies. Viens no viņiem ir Krievijas Ģenerālkonsuls Šanhajā Viktors Grosse, kurš dzimis Daugavas krastos, Grīvas mikrorajonā.

Pēc Ģenerālkonsula vārdiem, pašreizējās Krievijas un Latvijas attiecības vērtējamas uz „trijnieku”, kas pēc mūsu vērtēšanas sistēmas ir sešinieks. Tomēr Latgales attiecības ar Krievijas reģioniem ir daudz labākas, nekā Latvijas attiecības kopumā. „Daugavpils un Sanktpēterburga nesen parakstīja sadarbības līgumu veselības aprūpes jomā, drīz varētu stāsies spēkā dokuments par vienkāršotu robežu šķērsošanu. Kopumā mūsu valstis parakstījušas ap 50 divpusēju līgumu un ap 10 tiek saskaņoti”, - paziņoja Oļegs Ribakovs.

Kā zināms, bez pagātnes nav nākotnes. Tāpēc pilsētnieki, kuri vēlas apskatīt izstādi, dažu dienu laikā – no 11. līdz 13.februārim – no plkst.14:00 līdz 16:00 var apmeklēt KR Ģenerālkonsulātu Daugavpilī (Krāslavas ielā 46).



Написать комментарий