Raidījums: 190 miljonu dolāru izkrāpšanas afērā izmantotas arī Latvijas komercbankas

foto: diena.lv
foto: diena.lv

Kādam finanšu fondam trīs apsviedīgi darboņi centušies nozagt 190 miljonus ASV dolāru (102,6 miljonus latu), shēmā izmantojot arī Latvijā strādājošas komercbankas.

Aizdomās par šāda nozieguma pastrādāšanu pret saviem darbiniekiem Anglijas augstākajā tiesā vērsusies Krievijas finanšu korporācija 'Otkritie', svētdien ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga" .

Lai arī noziegumu vairāku cilvēku grupa plānoja, strādājot Londonā un varētu likties, ka ar Latviju tam maz kāda sakara – tā tomēr nav. Daļu no saviem darījumiem šīs personas veica caur kontiem, kas bija atvērti vairākās Latvijas komercbankās. Atslēgas darījumi notikuši tieši caur Vladimiram Antonovam piederošajām bankām Latvijā un Lietuvā. Bet, kā noprotams no lietas materiāliem Londonas augstākajā tiesā, pārskaitījumos izmantoti konti arī "Rietumu bankā" un "Norvik bankā", ziņo raidījums.

2011.gada martā pie Šveices pilsētas Ženēvas vecākās bankas "Bordier" durvīm piebraucis bruņu auto un no tā izkrauti 60 miljoni 100 ASV dolāru banknotēs (37 miljoni latu). To kopējais svars bijis 600 kilogrami un pēc šī naudas kalna ieradušies trīs krievu izcelsmes augļotāji - Džordžs Urumovs, Sergejs Kondratjuks un Ruslans Pinaevs. Viņi līdz tam bija strādājuši Krievijas finanšu fondā "Otkritia".

Kā atceras Šveices baņķieri – pat viņiem šādi skaidras naudas darījumi radīja šokējošu pārsteigumu. Tāpēc sekoja zvans policijai un jau pēc pāris nedēļām divi no trijotnes bija aiz restēm. Trešais – Pinaevs joprojām turpina slapstīties un viņu meklē gan Krievijas, gan britu dienesti.

Lai no kopumā 19 personām un firmām piedzītu zaudējumus, "Otkritie" krāpniekus iesūdzējis Anglijas augstākajā tiesā. Kā notikušos darījumus restaurē Krievijas biznesa prese tad krāpniecības shēma bija šāda – trijotne no kādas Bulgārijas brokera firmas pirkusi Argentīnas valsts parādzīmes. Darījumos figurējušas daudz dažādas valūtas un fonda darbiniekiem Londonā esot izdevies apmānīt datorsistēmu, norādot nepareizu ASV dolāra un Argentīnas peso attiecību.

Shēmā sākumā veikti kontroldarījumi ar nelielām summām, lai pārbaudītu shēmas drošumu un Maskavas priekšniecība modrību. Nelielu daudzumu obligāciju par paaugstinātu cenu no brokeriem nopirka "SNORAS banka". Darījums noticis, izmantojot kontus "NORVIK bankā" un viss izdevies. Pēc nedēļas caur kontiem vairākos maksājumos jau sākuši plūst miljoni.

Tā par 53 miljonus vērtiem Argentīnas vērtspapīriem "Otkritie" samaksājuši krietni vairāk – 213 miljonus dolāru.

Īsi pirms arestiem sajutuši, ka briest nepatikšanas, trijotne centusies strauji naudu tērēt. Tā trīs miljonus izdeva eksluzīvā juvilieru veikalā (Chatila) iepērkot dārglietas. Pirkti eksluzīvi īpašumi Londonā, Šveicē un Itālijā. Shēmas radītāji paplašināja arī savu sporta auto kolekciju ar antīkiem Ferrari, Jaguar, Aston Martin un Mercedes.

Viena no trijotnes – Ruslana Pinajeva sieva ir Latvijas pilsone Marija Kovarska. Viņa gan kopš pagājušā gada Latvijā vairs nedzīvojot, bet īpašumi viņai te palikuši.

Tāpēc arī uz tiesu Latvijā sūtīts pieprasījums uzlikt arestu dzīvoklim šajā mājā Rīgas centrā gan arī vērtslietām, kas tajā atrodas. Kovarskas advokāts Latvijā gan jebkādu savas klientes saistību ar Otkritie rosināto izmeklēšanu noliedz.

Kādā no liecībām Londonā samērā neskaidri parādoties arī ziņas, ka kādā darījumā starp Pinajevu un kādu misteru Petrovu bijis maksājums ar nolūku atvieglot privatizācijas procesu Rīgas pašvaldībā. Precīzas summas nav minētas, bet no kāda juveliera Latvijā iegādāts 128 000 dolāru vērts pulkstenis.

Šis pulkstenis, kā minēts Londonas tiesas materiālos nodots tālāk misteram Petrovam. Lietā figurē arī kāds misters Slobins no Rīgas brīvostas, plašāk nepaskaidrojot ne viņa ne Petrova saistību ar darboņiem no "Otkritie".

Nav arī noprotams, vai šis pulkstenis tālāk nodots kādam pašvaldībā vai brīvostā. Žurnālisti to vēlējušies jautāt brīvostas valdes priekšsēdētājam Andrim Amerikam, tomēr viņš skaidrojumus vēl nav sniedzis.
 


Написать комментарий