Kā notiek sanācijas darbi kravas vilciena avārijas vietā Kraujas ciematā?

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Daugavpils Reģionālā vides pārvalde turpina informēt par sanācijas darbu norisi pērnajā gadā notikušās VAS „Latvijas Dzelzceļš” kravas vilciena avārijas vietā, Daugavpils novada Naujenes pagasta Kraujas ciematā.

Daugavpils Reģionālajā vides pārvaldē ir saņemts SIA „Vides konsultāciju birojs” pārskats par sanācijas 2.kārtas darbiem un vides kvalitātes monitoringu, kas veikts avārijas vietā no 2012.gada augusta līdz decembrim.

Atskaitē norādīts, ka ir veikta vakuumsūknēšana, kā arī sifonveida filtrācijas aizsprostu kaskādes uzturēšanas darbi un vides kvalitātes monitorings, ziņo Valsts vides dienesta Centrālās struktūrvienības.

Laika posmā no 2012.gada augusta līdz decembrim vakuumsūknēšana objektā veikta 318 stundas un rezultātā  savāktas 32,8 tonnas naftas produktu – ūdens emulsijas, kas nodots tālākai apsaimniekošanai SIA „Eko Osta”. Kopumā pagājušajā  gadā ir savākts 125,92 tonnas naftas produktu.

Monitoringa dati liecina, ka  avārijas vietā gruntsūdeņos konstatētā peldošā naftas produktu slāņa vidējā biezuma dinamika norāda uz situācijas stabilizāciju, jo kopš novembra beigām veiktie mērījumi vairs neuzrāda vērā ņemamas PNPS izmaiņas – vidēji tas svārstās no 21 līdz 23 cm biezumam. Sanācijas sezonas noslēgumā PNPS biezums objektā ir samazināts par 83%, kas uzskatāms par ļoti labu rādītāju.

Turklāt tika konstatēts, ka no deviņām iepriekš ierīkotajām pagaidu gruntsūdens monitoringa akām trīs ir iznīcinātas, tāpēc pilnvērtīgas gruntsūdens kvalitātes noteikšanas vajadzībām 2012.gada 5.novembrī tās tika atjaunotas. Objekta tuvākās apkārtnes gruntsūdenī konstatētā naftas produktu koncentrācija liecina, ka avārijas vietas apkārtnes gruntsūdeni var uzskatīt par  tīru.

SIA „Vides konsultāciju birojs” pārskatā izdarītie secinājumi norāda un monitoringa rezultāti liecina, ka janvāra kravas vilciena avārijas izraisītā piesārņojuma pirmās kārtas sanācijas darbi ir bijuši veiksmīgi un apkārtējās vides kvalitātes apdraudējums ir savlaicīgi novērsts. Sanācijas otrās kārtas darbu programmas ietvaros tiek pakāpeniski savākts un utilizēts atlikušais piesārņojums.

SIA „Vides konsultāciju birojs” izteicis viedokli, ka vakuumsūknēšana objektā turpmāk būtu jāveic 25 vai mazāk stundas mēnesī, gruntsūdens un virszemes ūdens kvalitātes monitoringu vajadzētu veikt ne biežāk kā 2 – 3 reizes gadā. Dzeramā ūdens monitorings Kraujas ciematā turpmāk nav uzskatāms par lietderīgu un ekonomiski pamatojamu.


Написать комментарий