Novērsīs dubultu apdrošināšanas stāža ieskaitīšanu Latvijā un Lietuvā

foto: lvportals.lv
foto: lvportals.lv

Turpmāk, piešķirot pensiju saskaņā ar Latvijas un Lietuvas normatīvajiem aktiem, apdrošināšanas stāžā vairs neieskaitīs vienu un to pašu darba vai tam pielīdzināto periodu, kas uzkrāts bijušajā PSRS līdz 1990.gada 31.decembrim. Par to informē Saeimas Kanceleja. 

To nosaka Saeimā ceturtdien, 10.janvārī, galīgajā lasījumā pieņemtais likums „Par Latvijas Republikas valdības un Lietuvas Republikas valdības līgumu par bijušajā PSRS uzkrāto apdrošināšanas periodu ieskaitīšanu”.

Līguma mērķis ir novērst gadījumus, kad personai, kura pirms neatkarības atjaunošanas strādājusi gan Latvijā, gan Lietuvā un arī citās bijušās PSRS republikās un kurai pensiju piešķir abas minētās valstis, uzkrātos apdrošināšanas periodus citās bijušās PSRS republikās apdrošināšanas stāžā ieskaita gan Latvijas, gan Lietuvas kompetentās iestādes atbilstoši saviem normatīvajiem aktiem. Tas nepamatoti ļauj saņemt pensiju par vieniem un tiem pašiem apdrošināšanas periodiem no divām valstīm.

Līgums attiecas uz personām, kuras pensionēsies pēc līguma spēkā stāšanās un kuras ir Latvijas pilsoņi un ir uzkrājušas bijušā PSRS darba un tam pielīdzinātos periodus. Savukārt uz nepilsoņiem, ārvalstniekiem un bezvalstniekiem attiecas tikai atsevišķi darbam pielīdzinātie periodi.

Latvijas un Lietuvas līgums arī noregulē, kurai no valstīm jāņem vērā periodi, kas tiek pielīdzināti bijušās PSRS apdrošināšanas periodiem.

Līdzīga sadarbība sociālajā jomā ir noteikta Latvijas Republikas valdības un Igaunijas Republikas valdības līgumā par bijušās PSRS uzkrāto apdrošināšanas periodu ieskaitīšanu, kas stājās spēkā 2008.gada 1.septembrī.


Темы: , , , , ,
Написать комментарий