Virtuālā pagātne ir pamats muzeju nākotnei

foto: rezekne.lv
foto: rezekne.lv

Pēc Rēzeknes portāla informācijas, ceturtdien, 10. janvārī plkst. 16.00 Latgales Kultūrvēstures muzejā (Rēzekne, Atbrīvošanas aleja 102) notiks projekta „Virtuālā pagātne – muzeju nākotne” atklāšanas konference, kas 11. janvārī turpināsies Rēzeknes Augstskolā.

Atklāšanas pasākumā piedalīsies projekta partneri no visām iesaistītajām institūcijām, lai kopīgi pārrunātu projektā paredzētās kultūras un izglītojošās aktivitātes. Pirmie plašākai sabiedrībai paredzētie pasākumi plānoti jau šī gada jūnijā Grodņā.

Latvijas–Lietuvas–Baltkrievijas pārrobežu programmas projekts „Virtuālā pagātne – muzeju nākotne” tiek īstenots no 2012. gada 1. decembra. Tajā vadošais partneris ir Rēzeknes Augstskola, iesaistītie partneri: Kedaiņu Reģionālais muzejs (Lietuva), Maksima Bogdanoviča muzejs (Grodņa, Baltkrievija) un Rēzeknes pilsētas dome, ko pārstāv Latgales Kultūrvēstures muzejs. Projekta mērķis – izveidot virtuālas muzeju fondu galerijas, kuras būs pieejamas internetā, tādējādi modernizējot muzeja eksponātu apskati, piedāvājot interaktīvus elementus un ieinteresējot dažādas vecumgrupas, bet īpaši jauniešus, apmeklēt muzejus arī klātienē. Projekta ilgtermiņa mērķis – veidot vienotu datu bāzi (virtuālu vietni) kādreiz vēsturiski saistītiem novadiem Lietuvā, Baltkrievijā, arī Krievijā un Polijā, iepazīstot kultūru un valodu līdzības, meklējot jaunas sadarbības idejas kultūras un tautsaimniecības attīstības jomā.

Kopējā projektu izdevumu summa – 374 832,33 eiro, no tiem 90% – Eiropas Savienības finansējums. Projekta īstenošanas laiks ir 24 mēneši. Der atgādināt, ka kopumā otrajam pārrobežu projekta konkursam tika iesniegti 162 projektu pieteikumi, atbalstīti – 27 projekti, no tiem 10 projektu iesniedzēji no Latgales reģiona.

Programma aptver Latgales reģionu Latvijā, Paņevežas, Utenas, Viļņas, Alitas un Kauņas apgabalus Lietuvā, kā arī Vitebskas, Mogiļevas, Minskas un Grodņas apgabalus Baltkrievijā. Kā Programmas Kopīgā vadības iestāde darbojas Lietuvas Republikas Iekšlietu ministrija.


Написать комментарий