Rumānijas premjerministra amatam nominē Viktoru Pontu

foto romania-insider.com
foto romania-insider.com

Rumānijas prezidents Trajans Basesku pirmdien premjera amatam nominējis līdzšinējo valdības vadītāju Viktoru Pontu.

Abu politiķu starpā pastāv virkne domstarpību, bet neskatoties uz to Pontas nominācija izvēlēta valsts politiskās stabilitātes dēļ. Jaunās valdības un ambiciozā premjerministra tuvākie mērķi saistīti ar nākamā budžeta izveidi un cīņu ar korupciju.

Līdzšinējā Rumānijas premjerministra Viktora Pontas vadītā labēji kreisā Sociāli liberālā savienība guva pārliecinošu uzvaru 9.decembrī notikušajās parlamenta vēlēšanās. 

Taču šaubas vai viņš tiks nominēts premjera amatam radīja fakts, ka tieši Viktora Pontas vadībā šovasar tika ierosināts kārtējais balsojums par Basesku atcelšanu no amata, kurš gan vēlāk cieta neveiksmi.

Eksperti prognozēja, ka pēc tik pārliecinošas Sociāli liberālās savienības uzvaras Pontas nenominēšana tikai paildzinātu valstī pastāvošo krīzi.

Šodien,Trajans Basesku premjerministra amatam izvirzījis tieši Viktoru Pontu. Tagad Viktoram Pontam ir 10 dienas laika jaunās valdības izveidošanai.

Jaunajā Rumānijas valdībā jāiekļauj ministri no trijām partijām, kas apvienojušās Sociāli Liberālajā savienībā - sociāldemokrātiem, liberāļiem un konservatīvajiem.

Jaunās valdības galvenais uzdevums būs 2013. gada budžeta izstrādāšana. Īpaši svarīgi tas ir laikā, kad Eiropas Savienība otrā nabadzīgākā valsts mēģina atkopties pēc smagiem taupības pasākumiem. Valsts ekonomiskās izaugsmes prognozes šim gadam ir samazinājušās no 1,7% līdz 0,7% procentiem, bet pēdējos gados aptuveni 3 miljoni iedzīvotāju ir devušies darba meklējumos uz citām valstīm. Rumānija tuvākajos mēnešos arī cer panākt kārtējo vienošanos ar Starptautisko Valūtas fondu par nepieciešamo reformu īstenošanu. Arī Eiropas Savienība ciešu uzrauga Rumāniju, kurai uzdots uzdevums pastiprināt cīņu ar kukuļdošanu.


Написать комментарий