EP skubina novērst mazākumtautību, seksuālo minoritāšu un migrantu tiesību pārkāpumus

foto efbww.org
foto efbww.org

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm vairāk jācenšas aizsargāt cilvēku pamattiesības arī mazākumtautību, seksuālo minoritāšu un migrantu pamattiesības, norāda Eiropas Parlaments (EP) trešdien pieņemtajā rezolūcijā.

EP deputāti aicina nepārtraukti izvērtēt to, kā dalībvalstis ievēro ES pamatvērtības un tiesiskumu, un pauž bažas par dažu dalībvalstu ieviestiem piekļuves ierobežojumiem reproduktīvās veselības aprūpei, jo īpaši drošiem un likumīgiem abortiem, portāls "Delfi" uzzināja EP Latvijas nodaļā.

Rezolūciju par pamattiesību stāvokli ES 2010. un 2011. gadā deputāti apstiprināja ar 308 balsīm par 229 - pret un 48 - atturoties. Pirms balsošanas par Pilsoņu brīvību, tieslietu un iekšlietu komitejas iesniegto rezolūciju deputāti noraidīja EPP grupas iesniegto alternatīvo tekstu.

Deputāti rezolūcijā aicina nemitīgi vērot ES pamatvērtību un tiesiskuma ievērošanu dalībvalstīs, lai saglabātu uzticību pievienošanās nosacījumiem.

EP "pauž bažas par atsevišķās dalībvalstīs nesen ieviestajiem ierobežojumiem attiecībā uz piekļuvi seksuālās un reproduktīvās veselības aprūpei, jo īpaši drošiem un likumīgiem abortiem, seksuālo izglītošanu un finansējuma samazināšanu ģimenes plānošanai", teikts punktā, ko deputāti pieņēma ar 415 balsīm par, 169 - pret un 38 - atturoties.

Vairums EP deputātu uzskata, ka "seksuālo minoritāšu tiesības tiks vairāk aizsargātas, ja šiem cilvēkiem būs pieejamas tādas likumīgas iespējas kā kopdzīve, reģistrētas partnerattiecības vai laulība". Deputāti atzinīgi vērtē to, ka 16 dalībvalstis pašlaik nodrošina šīs iespējas, un aicina arī pārējās dalībvalstis apsvērt šādu rīcību.

Parlaments mudina ES dalībvalstis aizsargāt mazākumtautību tiesības, tajā skaitā arī to tiesības lietot savu valodu. Deputāti pauž nožēlu, ka dalībvalstis piemēro kolektīvas izraidīšanas procedūras pret romu tautības iedzīvotājiem, un dažos gadījumos Komisija uz to nav pietiekami reaģējusi.

Rezolūcija mudina dalībvalstis savos tiesību aktos ieviest alternatīvas imigrantu aizturēšanai un mudina dalībvalstu valdības arī nelegāliem imigrantiem, jo īpaši grūtniecēm un bērniem, nodrošināt piekļuvi veselības aprūpei.

EP deputāti pauž bažas par to, ka ekonomikas un sociālās krīzes ietekmē ir radušās klaji rasistiskas, ksenofobiskas, islamofobiskas un antisemītiskas politiskas partijas, un aicina ES dalībvalstis izmeklēt visa veida vardarbības un naida izpausmes pret jebkuru mazākumtautību grupu, tostarp naidīgus izteikumus.


Написать комментарий