Novembrī cenas samazinājušās par 0,1%; gada inflācija saglabājas 1,6%

foto makewealthhistory.org
foto makewealthhistory.org

Vidējais patēriņa cenu līmenis 2012.gada novembrī, salīdzinot ar oktobri, samazinājās par 0,1%. Vidējais preču cenu līmenis mēneša laikā nemainījās, bet pakalpojumiem cenas samazinājās par 0,3%, pirmdien paziņoja Centrālā statistikas pārvalde (CSP).

Savukārt šā gada novembrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada novembri, vidējais patēriņa cenu līmenis bija par 1,6% augstāks. Precēm cenas pieauga par 1,9%, bet pakalpojumiem – par 0,8%.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām novembrī bija cenu kritumam transportam, sakaru pakalpojumiem, atpūtas un kultūras precēm un pakalpojumiem, apģērbam un apaviem, kā arī cenu kāpumam pārtikai, bezalkoholiskajiem un alkoholiskajiem dzērieniem.

Transporta preču un pakalpojumu grupā lielākā ietekme bija degvielas cenu samazinājumam vidēji par 3,7%, tajā skaitā 95. markas benzīnam – par 5,3%, dīzeļdegvielai – par 1,2%, bet auto gāzei – par 1,7%.

Cenu pārmaiņas sakaru pakalpojumiem ietekmēja maksas samazināšanās mobilo telekomunikāciju pakalpojumiem – par 2,1%, kā arī interneta izmantošanas pakalpojumiem – par 1,4%.

Cenu samazinājumu atpūtas un kultūras precēm un pakalpojumiem galvenokārt noteica lētāki tūrisma pakalpojumi (-3,1%). Atlaižu ietekmē cenas pazeminājās arī televīzijas, audio un video tehnikai un datortehnikai. Apaviem cenas kritās par 0,8%, bet apģērbiem pieauga vidēji par 0,3%.

No pārtikas precēm lielākā ietekme uz kopējā cenu līmeņa pieaugumu bija gaļai un gaļas izstrādājumiem (+1,7%), maizei un graudaugu izstrādājumiem (+2,2%), sulām un atspirdzinošajiem dzērieniem (+1,8%), zivīm un zivju izstrādājumiem (+1,0%), olām (+3,0%).

Savukārt cenas visvairāk kritušās dārzeņiem un kartupeļiem (-1,8%), tējai un kafijai (-1,5%).

Noslēdzoties akcijām, alkoholiskajiem dzērieniem cenas palielinājās par 2,3%, tajā skaitā stiprie alkoholiskie dzērieni kļuva dārgāki par 0,7%, vīns – par 0,5% un alus – par 4,5%.

Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir palielinājies par 2,5%, norāda CSP.


Написать комментарий