Ganas prezidenta vēlēšanās uzvarējis pašreizējais valsts vadītājs

foto spyghana.com
foto spyghana.com

Nedēļas nogalē notikušajās prezidenta vēlēšanās Ganā ir uzvarējis pašreizējais valsts vadītājs Džons Mahama, kurš, būdams viceprezidents, valsts vadītāja pienākumus sāka pildīt pēc prezidenta Džona Ata Milza nāves jūlijā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Vēlēšanu komisija paziņojusi, ka Mahama ir ieguvis 50,7% balsu, bet opozīcijas kandidāts Nana Akufo-Ado 47.74%.

„Dāmas un kungi, balstoties uz saņemtajiem rezultātiem, es pasludinu Džonu Dramani Mahamu par ievēlētu prezidentu,” BBC citē vēlēšanu komisijas vadītāja Kvadvo Afari Gjana paziņojumu. Vēlētāju aktivitāte bijusi 80%, piebilda amatpersonas.

Gana ir viena no straujāk augošajām pasaules ekonomiskām un tiek uzskatītā par vienu no Āfrikas stabilākajām ekonomiskām.

Opozīcija paziņojusi, ka apstrīdēs rezultātus, apsūdzot valdošo partiju sazvērestībā ar piektdien un sestdien notikušo vēlēšanu komisiju.
Savukārt pats Mahama aicināja „visu politisko partiju visus līderus respektēt tautas balsi”. „Tautas balss ir Dieva balss,” paziņoja Mahama.

Policija izmantojusi asaru gāzi, lai izklīdinātu opozīciju atbalstošos protestētājus pie vēlēšanu komisijas ēkas valsts galvaspilsētā Akrā.
Rezultāta paziņošanas brīdī komisijas ēku apsargāja tanki, ziņo BBC.

Iepriekš opozīcijas jau paziņoja, ka tai ir pierādījumi par  tās kandidāta Akufo-Ado uzvaru. Valdošo partiju opozicionāri apsūdzējuši konspirācijā ar vēlēšanu komisijas locekļiem, lai falsificētu balsošanas rezultātus, saucot to par „sistemātisku balsu zagšanu". Apsūdzības noraida Mahamas padomnieks Tonijs Aido, saucot tās par nepamatotām.

Akufo-Ado par vienu procentpunktu zaudēja 2008. gada prezidenta vēlēšanās, bet toreiz rezultātus pieņēma.

Mahama bija Ganas viceprezidents, bet valsts vadītāja pienākumus sāka pildīt pēc negaidītās prezidenta Džona Ata Milza nāves šā gada jūlijā.


Написать комментарий